zadanko
tomek215: mam obliczyc objętosc bryły z=x2+y2 ograniczonej 1≤z≤4
jak moge to obliczyc? całką podwójna? jezeli tak to jak sie do tego zabrac?
13 paź 14:25
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe i zrzutuj tą bryłę na płaszczyznę OXY, otrzymasz granice
całkowania dla 'r'
kąt przebiega od [0,2π]
ponieważ od góry ogranicza go powierzchnia: z=4 od dołu z=x2 +y2 (z=r2 ) to
funkcja podcałkowa to: (4−r2) przemnożone przez jakobian
13 paź 14:28
tomek215: własnie tak by było prosto zrobic ale od dołu ogranicza ją z=1 i ograniczenie z dołu komplikuje
sie poniewaz jest go troche jako płaszczyzna a troche jako parabolida
13 paź 14:32
Krzysiek: no tak nie zauważyłem ,że tam jest od 1 a nie od zera.
W sumie to i tak dużo nie zmienia, policz objętość tej paraboloidy do z=4
i potem policz objętość paraboloidy do z=1
i odejmij od siebie te wyniki.
13 paź 14:41
tomek215: no tak zrobiłem i wyszło 4π nie wiem czy dobrze
13 paź 14:57
Krzysiek: wolfram policzył, że: 8π−π/2
13 paź 15:01
tomek215: no włałasnie jak tak licze ze objetosc paraboloidy to połowa objetosci walca opisanego na niej
to wychodzi 8π jezeli chodzi o wieksza, a teraz szukam gdzie zrobiłem błąd..
13 paź 15:33