Odczytaj rozwiązanie nierówności
25: Na rysunku przedstawiono wykresy wielomianów f i g. Odczytaj rozwiązanie nierówności f(x) *
g(x) ≤ 0.
Poproszę również o komentarz, dlaczego takie a nie inne rozwiązanie.
Rysunek tutaj −
http://i47.tinypic.com/fz27u9.jpg
13 paź 14:17
Skipper:
... zapisz wielomiany w postaci iloczynowej
... zapisz f(x)*g(x) też w iloczynowej
−− wypisz pierwiastki (uwzględnij krotność)
−− wykres
... przedział gdzie f(x)*g(x)≤0
13 paź 15:12
Maslanek: Przecież on nie ma wzorów tych funkcji −,−. Poza tym z wykresem to głupota tak robić...
Jeśli wartości są różnych znaków f*g<0.
Podobnie jeśli f=0 lub g=0, to dane x również spełniają nierówność
13 paź 15:14
Skipper:
... jeśli mając pierwiastki i wykres nie potrafisz napisać wzoru w postaci wielonianowe

?
to nie nazywaj czegoś głupotą −
13 paź 15:20
Mateusz:
Skipper a skąd wiesz jakiego stopnia są te wielomiany? Odpowiesz pewnie że z wykresu(bo mają 3
miejsca zerowe) ale wcale tak nie musi być nie wiesz jak one dalej tam przebiegają a w zadaniu
tez nie ma informacji np: przedstawiono wykresy wielomianów f i g 3−ego stopnia.
13 paź 15:36
Gustlik:

Zał. a
1, a
2>0
Przedstawiam oba wielomiany w postaci iloczynowej odczytując pierwiastki z wykresów:
f(x)=a1(x+3)(x−2)(x−4) − współczynnik kierunkowy dodatni, bo prawe ramię do góry
g(x)=−a2(x+2)(x−1)(x−2) − współczynnik kierunkowy ujemny, bo prawe ramię w dół
f(x)*g(x)=
a1(x+3)(x−2)(x−4)*
(−a2)(x+2)(x−1)(x−2)=−a
1a
2(x+3)(x+2)(x−1)(x−2)
2(x−4)
−a
1a
2(x+3)(x+2)(x−1)(x−2)
2(x−4)≤0
Pierwiastki:
x=−3 v x=−2 v x=1 v x=2 (2−krotny) v x=4 i prawe ramię w doł, bo współczynnik kierunkowy ujemny
Odp: x∊(−
∞, −3>U<−2, 1>U{2}U<4, +
∞)
13 paź 17:41
25: dziękuję Gustlik.
18 paź 20:55
Aga1.: Gustlik otrzymał odpowiedź poprawną, ale rozważania nie do końca poprawne, bo nie znamy
krotności pierwiastków, ani stopni wielomianów.
Równie dobrze wielomiany mogą być np. 9 stopnia , a pierwiastki trzykrotne.
Wystarczy popatrzeć na podane wykresy i od razu podać odp. ( żadnych obliczeń ani komentarzy),
takie jest moje zdanie.
19 paź 10:22
Mateusz:
Dokładnie Aga1 podobnie napisałem powyżej
19 paź 10:31
Gustlik:

Z rysunku wynika, że te pierwiastki są jednokrotne. Pierwiastki o krotności nieparzystej, ale
większej niż 1 (np. 3, 5 i większej) powodują powstanie punktów przegięcia wykresu w miejscach
zerowych (wykres przy przecięciu osi OX jest "zdeformowany" − patrz rysunek − np. funkcja
W(x)=(x+3)
3*(x−2)
5*(x−4)
7). Na rysunku
http://i47.tinypic.com/fz27u9.jpg tych "deformacji" nie ma, dlatego założyłe, że
są to pierwiastki 1−krotne.
19 paź 23:01