matematykaszkolna.pl
Funkcje Basiek: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji. (a) f(x)=π−3arc ctgx = −(3arc ctgx−π) rozw: 0< arc ctgx<π /*(3) 0<arc ctgx<3π /−π −π<arc ctgx−π< 2π /*(−1) −2π< f(x) <π ZW=(−2π,π) Proszę, mógłby mi ktoś powiedzieć, co namieszałam? Nic nie wychodzi mi dobrze, więc... problematyczne.
13 paź 14:08
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Jak na mój gust jest dobrze.
13 paź 14:17
Basiek: Okej. Dzięki. Wniosek jest jeden. Potargać wszystko, wyrzucić i zacząć od nowa. Zaraz się poukłada.
13 paź 14:38
13 paź 14:39
Maslanek: Aha... Nieważne... To hiperbolicznejemotka
13 paź 14:40
Maslanek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=pi-3arccotx Ale on też twierdzi inaczej
13 paź 14:40
Basiek: Cześć Maślanek. emotka Wiesz, dzisiaj wolfram ma humorki i cały czas mnie okłamuje, już się nie sugeruję, bo popadnę w depresję.
13 paź 14:41
Maslanek: Dawno Cię nie widziałem Teraz mogę tylko patrzeć na Twoje postępy
13 paź 14:42
Basiek: Nie mam internetu. Dlatego mnie nie widać. Postępów zero, ja widzę, jak się przez wakacje cofnęłam..., a teraz muszę nadrobić+ zrobić miliardy innych dziwnych rzeczy... Więc 'nie patrz'.
13 paź 14:43
Maslanek: Brzmi jak wyznania kobiety pogrążonej w depresji Chyba muszę się wziąć za swoją edukację matematyczną, bo po Twoich recesjach wakacyjnych mam pewne obawy
13 paź 14:45
Basiek: Jestem pogrążona w depresji. Nie mam internetu. Naprawdę człowiek sobie nie uświadamia, jak bardzo jest zależy od niego. Ja hm... nawet nie mam czasu się uczyć. Już na wstępie mam takie zaległości, że masakra. Ale cóż− wszystko przede mną. I tak najgorsza jest matematyka. Ona jest wręcz tragiczna. A co do obaw z Twojej strony− idę o zakład, że są bezpodstawne.
13 paź 14:49
Maslanek: Ja tylko czekam na matematykę Jeszcze rok A później będę dopiero narzekał
13 paź 14:50
Trivial: Basiek, wolframek nie ma humorków, tylko inaczej zdefiniowaną funkcję arccot(x). emotka Na szczęście arctan(x) jest zdefiniowany tak jak się powszechnie przyjmuje − zawsze można
 π 
przekształcić arccot(x) =

− arctan(x) i wtedy policzyć.
 2 
http://www.wolframalpha.com/input/?i=pi+-+3*%28pi%2F2+-+arctan%28x%29%29 Jak widać jest OK. emotka
13 paź 14:51
Maslanek: Jak zdefiniowaną?
13 paź 14:53
Basiek: Maslanek− powodzenia. Nam ostatnio udowodniono, że kula to prostokąt. Wysiadłam. Trivial− dzięki! I wiesz, jeśli nie chce mu się poprawnie [czyli po mojemu] definiować, to znaczy, że wg mnie ma humorki.
Maslanek: Heh Masz dowód? Chętnie bym poczytał
13 paź 14:59
Maslanek: Tak w ogóle to nie rozumiem różnicy w tych funkcjach odwrotnych biorąc pod uwagę, że cotx jest zdefiniowany klasycznie
13 paź 14:59
Basiek: Mam jakieś baźgroły. Chodzi ni mniej, ni więcej o przedstawienie kuli w metryce miejskiej. Ja powyżej w dość dużym stopniu uprościłam sprawę. Trivial− przerabialiście relacje może na AGH?
13 paź 15:02
Maslanek: Kuli czy okręgu? Bo nie jestem sobie w stanie wyobrazić przecznic w kuli
13 paź 15:05
Basiek: Kuli. 'Okradłam' bibliotekę. Na stronie 48−mej czarno na białym jest napisane: "kuli".
13 paź 15:06
Trivial: Basiek, przerabialiśmy! Było o tym ćwierć wykładu. Oznaczało się to a R b −−− a jest w relacji R z b. I to tyle co pamiętam. emotka
13 paź 15:10
Basiek: Kurczę. :< Mój misterny plan na nic. Od jakiegoś czasu zapraszam mądrych ludzi z AGH−u na jedzenie, w celu znalezienia kogoś, kto mi to wytłumaczy. Wiem, że to brzmi... dziwnie, ale trzeba sobie radzić bez internetu... . Ale jak widać, to na nic. Teraz już wiem, czemu.
13 paź 15:12
Maslanek: Wszcząłem poszukiwania i znalazłem. Ale nie mam siły analizować
13 paź 15:12
sushi_gg6397228: "metryki" mają rózne postacie−−> np rombu
13 paź 15:16
Maslanek: Oj, to wiem Kiedyś nawet parę znałem − w tym miejską i rzeki
13 paź 15:16
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Najfajniejsza jest metryka taksówkowa.
13 paź 15:28
Basiek: Problem 'metryk' chyba zostawiam na jutro. Dziś to jednak za wiele. Może mimo wszystko mamy jakiegoś pasjonata relacji?
13 paź 15:32
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: To zależy co to za relacja
13 paź 15:33
Godzio: Basiek a skąd u Ciebie elementy topologii ?
13 paź 15:35
Basiek: Jest kilka opcji... Mnie najbardziej interesuje r. równoważności.
13 paź 15:35
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Jak rownoważności, to mogę pomóc, gorsze są relacje porządku.
13 paź 15:36
Basiek: Godzio− to chyba na tym przedmiocie zwanym 'matematyką' się takie rzeczy wzięły.emotka Dużo dziiiiwnych rzeczy.
13 paź 15:36
Godzio: Hmm, dziwne, raczej na innych kierunkach niż matematyka, nie robi się nic z topologii, a tu widzisz
13 paź 15:39
Basiek: Słońce− a będziesz wieczorem? ;> Bo obecnie moja wiedza nt. temat jest ujemna wręcz i chyba powinnam najpierw... wkuć regułki, żeby to miało sens. No i oczyścić myśli z f. cyklometrycznych.
13 paź 15:39
Basiek: Godzio− miałam 2 wykłady i 2 ćwiczenia. Przerobiliśmy: wszystkie funkcje w ramach powtórzenia, całą logikę, relacje, funkcje cyklometryczne, limesy... PS. Możliwe, że coś pominęłam.
13 paź 15:41
Godzio: Wysoki poziom
13 paź 15:44
Basiek: Godzio− Ty mi tu nie mów o wysokim poziomie, tylko pomóż.
13 paź 15:46
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Bede.
13 paź 15:51
Basiek: Super, dziękuję. Zgłoszę się. Jeszcze jedno... odnośnie przekształceń funkcji: |y|=|arc cosx| Umiem narysować do y=|arc cosx|, czy nałożenie modułu na y−ka coś zmienia? [Nie wydaje mi się ?]
13 paź 16:06
Godzio: |y| = |x| ⇔ y = |x| lub y = −|x|
13 paź 16:10
Basiek: Czyli jeszcze symetria względem OX... cóż, dzięki.
13 paź 16:12