funkcja kwadratowa
dano: Dane są równania funkcji kwadratowej:
a) y= ax2 + bx + c
b) y= a(x−p)2 + q
c) y=a(x−x1)(x−x2)
wiedząc, że p=−b/2a q= −Δ/4a Δ=b2 − 4ac x1= −b−√Δ/2a x2= −b+√Δ/2a
wyknać przejścia przy odpowiednich założeniach a)=>b) b)=>c) a)=>c)
13 paź 13:46
sushi_gg6397228:
w czym masz dokladnie problem
13 paź 13:48
dano: pomoże ktoś ?
13 paź 14:07
dano: nie wiem jak się do tego zabrać kompletnie, wytłumaczyłbyś mi chociaż na jednym przykładzie?
13 paź 14:23
sushi_gg6397228:
a=>b
trzeba zwinac funkcje do postaci a(x− liczba)2+....
wiec najpierw wyciagamy a przed nawias
13 paź 14:28