zadanie z fizyki, pomocy!
malwina: Z brzegu studni rzucono do góry kamień z prędkością v0 = 5 mph. Po jakim czasie t1 kamień
spadnie na dno studni, jeżeli ta ma głębokość h = 10 yd? Obliczyć prędkość kamienia vk w
chwili jego uderzenia o dno studni.
Pomoże ktoś? Nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać

Jedyne co przychodzi mi do
głowy to spadek swobodny
13 paź 13:32
Buuu:
Najpierw przelicz te straszne anglosaskie jednostki na układ SI.
13 paź 13:40
malwina: 10 yd = 9,14 m
5 mph = 8,05 km/h
pomoże ktoś?
13 paź 13:55
Buuu:
s
d = 10yd + s
u = ....
s
d =
12gt
d2 // *
2g
t
d = ....
v
k = g * t
d
v
k = ....
t
1 = t
u + t
d
t
1 = ...
13 paź 14:02
Gustlik:

Z zasady zachowania energii:
v
2=2gh
max /:2g
| | v2 | |
hmax= |
| = ... obliczysz wysokość, na którą wzniesie się kamień |
| | 2g | |
v
k=
√2gH=
√2g(h+hmax)=...
Tylko przelicz te anglosaskie chore jednostki na układ SI.
13 paź 17:15
malwina: dziękuję ślicznie!
13 paź 17:43
malwina: buuu mogłabym prosić o rozwinięcie skrótów

?
13 paź 19:07
Gustlik: Zasada zachowania energii: podrzucasz ciało pionowo na górę, nadajesz mu prędkość v, a więc
| | mv2 | |
energię kinetyczną Ek= |
| . Gdy cialo doleci na maksymalną wysokość, na chwilę |
| | 2 | |
zatrzymuje się, a jego energia kinetyczna zamienia się całkowicie w energię potencjalna
ciężkości E
p=mgh
max.
| | mv2 | |
Ek=Ep, stąd |
| =mghmax, po przekształceniu masz wzór na wysokość maksymalną |
| | 2 | |
Przy spadku swobodnym jest tak samo: ciało spada z wysokości H, na początku ma energię
| | mv2 | |
potencjalną Ep=mgh, a w momencie uderzenia o podłoże − energię kinetyczną Ek= |
| , |
| | 2 | |
stąd:
v
2=2gh /
√
v=
√2gh → stąd wzór na prędkość spadania z wysokości h, u Ciebie będzie to prędkość końcowa
v
k.
U Ciebie kamień musi spaść z wysokości H=h+h
max, gdzie h − głębokość studni, a h
max −
maksymalna wysokość nad ziemią, na którą został rzucony.
13 paź 23:10