Zad. z matury rozszerzonej
hellqueen: W trojkacie ostrokatnym ABC dane sa dlugosci bokow AC = 6, BC = 10. Pole trojkata jest rowne
15√3 Oblicz:
a) dlugosc boku AB
b) sinus kata BAC
c) Pole kola opisanego na trojkacie ABC
d) dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat
10 maj 13:12
kamil: a) skorzystaj ze wzoru P=0,5*a*b*sinγ
potem z sin zrob cosinus i skorzystaj z tw cosinusow
b)skorzystaj z tw cosnusow
c)skorzystaj z tw cosinusow
| | 1 | |
d)skorzystaj ze wzoru P=r*p gdzie p= |
| Ob |
| | 2 | |
10 maj 13:34