Proszę o krótką radę. :)
Sławek.: Witam!
Jak wykonac te zadanie hornerem?
Podziel schematem hornera bez reszty:
Właśnie uczę się tej metody.
Robię sobie tabelke i wychodzą mi kolejno na dole współczynniki :
1, −8, 2
Więc pewnie to będzie :
(x
2) −8 i co mam wówczas zrobić z tym dwa tutaj niewiem..
13 paź 13:16
Andrzej: w tabelce trzeba uwzględnić wszystkie potęgi x
jeśli jakiegoś wyrazu nie ma, to wpisujemy współczynnik zero !
1 0 −7 −6
a to co wychodzi w ostatniej komórce tabelki, to reszta z dzielenia
13 paź 13:22
sushi_gg6397228:
u góry masz 1 0 −7 −6 (x3 x2 x1 x0)
na dole musisz miec x2 x1 x0 a tego nie ma
13 paź 13:22
Sławek.: jasne, nie wiedziałem o tym zerze.
A jak mam w poleceniu, zeby podzielic bez reszty to cos musze w tym kierunku zrobic?
13 paź 13:26
sushi_gg6397228:
to wiesz ze w ostatniej kratce musi wyjsc 0
13 paź 13:27
Sławek.: I jeszcze jedno. Jak mam taki bardziej hard przykładzik, np.:
| 6x4 + 25x3 + 12x2 −25x + 6 | |
| To jak rozgryźć?  |
| (x+2)(2x−1) | |
13 paź 13:27
sushi_gg6397228:
najpierw podziel przez (x+2) a potem przez (2x−1)
13 paź 13:29
Sławek.: ale jak najpierw podziele przez (x+2) to wyjdzie mi wielomian jakby dwuczłonowy:
No bo bedzie: (wynik)(x+2) i jak to wpisac do tabelki?
A druga sprawa to jak podzielic to przez 2x−1? Do tej pory robiłem tylko przykłady z x ± coś.
13 paź 13:33
sushi_gg6397228:
to jak podzielisz to dostaniesz 6x
3 +....
i tabelka
podziel wielomian przez
2 a potem Hornerem
13 paź 13:37
Sławek.: wiem, ze dostane ale jak sie dzieli wielomian to dostaje sie w zamian iloczyn. bo jest:
(xdsfsfff) ( x−y) dla przykładu. I jak to wpisac w tabelke? Czy moze poprostu tylko pierwszy
człon dzielic?
13 paź 13:39
sushi_gg6397228:
| W(x) | | W(x) | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = Q(x) * |
| = |
| (x−a)* (2x+b) | | (x−a) | | (2x+b) | | (2x+b) | |
| | Q(x) | | P(x) | |
= |
| = |
| =... |
| | (2x+b) | | x+ c | |
13 paź 13:43
Sławek.: Wyszło mi tak, moze sprawdzisz?

(3x
2 +8x −3)(x+2)(2x−1), czy ok ?
13 paź 13:49
sushi_gg6397228:
metoda na sprawdzenie to przemnozyc te nawiasy−−> jak wyjdzie to co bylo w liczniku to jest OK
13 paź 13:50
Sławek.: a jak juz podzieliłem przez (x−1/2) a potem przez 2 to jak juz zapisuje wynik ostateczny to
moge pomnozyc to 2(x−1/2) Bo jak rozumiem wyciagnelismy te 2 tylko po to, zeby mozna bylo uzyc
hornera tak?
13 paź 13:54
Sławek.: Jeszcze mam takie zadanka:
Wykorzystując schemat hornera sprawdź, która z liczb ∊(±1,±2±4±8) jest pierwiastkiem
wielomianu:
i np. a)
w(x) = x
3 +3x
2 −6x − 8 = ?
Jak to ruszyc jak tu nie ma nic do dzielenia?
13 paź 13:56
sushi_gg6397228:
jak 1 to masz x−1 do dzielenia
13 paź 13:58
sushi_gg6397228:
jak −2 to masz x+2 do dzielenia
13 paź 13:59
Sławek.: czyli kazdy przyklad musze próbować dzielic az 8 razy? bo razy − 1248 i razy +1248 ?
13 paź 14:08
Sławek.: mógłyś mi to zaprezentowac na tym moim przykładzie jak to odkryc?
13 paź 14:12
Sławek.: halo?
13 paź 14:22
sushi_gg6397228:
sprawdzam kolejno liczby
czy W(1) =0 czy W(1)≠0
jak W(1)=0 to dziele x−1
dostaje wielomian stopnia 2 ( albo delta) albo dalej sprawdzam
13 paź 14:24
Sławek.: no dobra, wyszło mi, że W(−1) = 0
I mam teraz podzielić ten wielomian przez (x+1). Pytanie, co to mi da?
13 paź 15:04
sushi_gg6397228:
dostaniesz mniejszy wielomian stopnia 2
i mozesz dalej Δ lub sprawdzac kolejne liczby i jechac Hornerem
13 paź 15:08
Sławek.: ale w poleceniu mialem sprawdzic tylko, ktore z tych liczb sa pierwiastkami. a to mialem zrobic
metoda hornera.
nic tam o dalszym rozkladaniu wielomianu nie pisze
13 paź 15:12
sushi_gg6397228:
to wtedy dzielisz przez 8 nawiasow i patrzysz na reszte
13 paź 15:16
Sławek.: czyli 1 przykład to jakby 8 podpunktów?
13 paź 15:19
sushi_gg6397228:
TAK
13 paź 15:21