.
asdf:
komplet sześciu kul daje możność pomiaru lepkości bardzo różnych cieczy, a nawet gazów (od
6*10−2 do 8 * 10−3 N * s * m−2
mógłby ktoś wyjaśnić mi tę jednostkę?
13 paź 13:04
sushi_gg6397228:
rozpisz Newtona
13 paź 13:06
asdf: | kg * m | | 1 | | kg | | 1 | | kg | |
| * |
| * s = |
| * |
| = |
| |
| s2 | | m2 | | s | | m | | s m | |
s = czas= w sekundach
m = długość = w metrach
kg = ciężar = w kilogramach
Czyli dokładnie o co chodzi w tym wzorze? co na co działa pod jaką siła itd?
13 paź 13:09
asdf: ?
13 paź 13:15
Buuu:
Taki mały cytacik:
"W uprzednio obowiązującym układzie CGS jednostką lepkości dynamicznej był puaz: P = g cm−1s−1.
Mówiąc
inaczej, wartość h jest równa jedności, jeżeli siła 1 dyny przypadająca na 1 dm2 powierzchni
ciekłej
spowoduje różnicę szybkości 1 cm/sek pomiędzy dwoma warstwami cieczy odległymi od siebie o 1
cm. W
układzie SI, jeżeli siłę F wyrazić w newtonach [N], odległość warstw dx w metrach [m], a
powierzchnię A w [m
2] oraz prędkość dv w [m/s], to otrzymuje się jednostkę lepkości
dynamicznej w postaci N s m
−2."
a samą lepkość możemy wyznaczyć ze wzoru:
13 paź 13:24
asdf: dziękuję, dv = delta v = różnica prędkości [m/s]
dx = delta x = różnica odległości [metrach]
tak?
P.S Z kad to masz?
13 paź 13:39
Buuu:
| dv | |
| to pochodna prędkości po odległości, ot taka notacja fizyczna. |
| dx | |
Mam to z jakiegoś starego skryptu, z ćwiczeń do kij wie czego.
13 paź 13:48
asdf: a ja pochodnych nie rozumiem....dzieki spadam
13 paź 13:50