matematykaszkolna.pl
. asdf: komplet sześciu kul daje możność pomiaru lepkości bardzo różnych cieczy, a nawet gazów (od 6*10−2 do 8 * 10−3 N * s * m−2 mógłby ktoś wyjaśnić mi tę jednostkę?
13 paź 13:04
sushi_gg6397228: rozpisz Newtona
 1 
m−2=

m2 
13 paź 13:06
asdf:
kg * m 1 kg 1 kg 

*

* s =

*

=

s2 m2 s m s m 
s = czas= w sekundach m = długość = w metrach kg = ciężar = w kilogramach Czyli dokładnie o co chodzi w tym wzorze? co na co działa pod jaką siła itd?
13 paź 13:09
asdf: ?
13 paź 13:15
Buuu: Taki mały cytacik: "W uprzednio obowiązującym układzie CGS jednostką lepkości dynamicznej był puaz: P = g cm−1s−1. Mówiąc inaczej, wartość h jest równa jedności, jeżeli siła 1 dyny przypadająca na 1 dm2 powierzchni ciekłej spowoduje różnicę szybkości 1 cm/sek pomiędzy dwoma warstwami cieczy odległymi od siebie o 1 cm. W układzie SI, jeżeli siłę F wyrazić w newtonach [N], odległość warstw dx w metrach [m], a powierzchnię A w [m2] oraz prędkość dv w [m/s], to otrzymuje się jednostkę lepkości dynamicznej w postaci N s m−2." a samą lepkość możemy wyznaczyć ze wzoru:
 dv 
F = ηA

,
 dx 
13 paź 13:24
asdf: dziękuję, dv = delta v = różnica prędkości [m/s] dx = delta x = różnica odległości [metrach] tak? P.S Z kad to masz? emotka
13 paź 13:39
Buuu:
dv 

to pochodna prędkości po odległości, ot taka notacja fizyczna.
dx 
Mam to z jakiegoś starego skryptu, z ćwiczeń do kij wie czego.
13 paź 13:48
asdf: a ja pochodnych nie rozumiem....dzieki spadam emotka
13 paź 13:50