ciąg arytmetyczny
***pola***: Czy jest ktoś w stanie udowodnić twierdzenie o n−tym wyrazie ciągu arytmetycznego wraz z
wyjaśnieniami?
an=a1+(n−1)*r
Szukałam w internecie, ale wszędzie dowodzony jest wzór na sumę ciągu ary.
10 maj 12:51
@Basia:
Dowód indukcyjny, oparty na definicji ciągu arytmetycznego, która mówi, że jest to ciąg, w
którym dla dowolnego n∊ℕ an+1−an = r
1. n=1
L=a1
P=a1+(1−1)*r = a1
L=P
2. Zał: an = a1 +(n−1)*r
Teza: an+1 = a1 + n*r
dowód:
an+1 = an+r = a1+(n−1)*r + r = a1+n*r
c.b.d.o.
bardzo proste, dlatego nigdzie nie ma
10 maj 13:01
tim: Witaj Basiu
10 maj 13:06
pola: dziękuję Basiu... może i proste ale mi się nie udało:(
10 maj 13:40