Liczby zespolone
Wojtek: ZnaleŜć postacie trygonometryczne liczb zespolonych z1= −√3 + 1 i z2= −1 − i
a nastepnie oblicz (z1)2(z2)3
13 paź 12:44
sushi_gg6397228:
wzory znamy?
13 paź 12:44
Wojtek: znamy ale zacinam sie przy drugiej czesci zadania
13 paź 12:49
sushi_gg6397228:
zapisz co masz i zobaczymy dalej jak z tym ruszyc
13 paź 12:50
Wojtek: (2(cos56pi)+isin56pi))2 * (√2(cos34pi + isin34pi))3
13 paź 12:56
sushi_gg6397228:
| | 5π | | 5π | |
z1= 2 * (cos |
| + i * sin cos |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
jak wyglada wzor de Moivre'a ?
13 paź 12:59
Wojtek: 4 (cos5π3 + isin5π3)
13 paź 13:11
sushi_gg6397228:
| | 5π | |
i teraz sprawdzamy jaka jest wartosc dla |
| |
| | 3 | |
13 paź 13:16
hatedat: tzn?
13 paź 13:17
sushi_gg6397228:
cos (...)= ...
sin (...)=
13 paź 13:26
Wojtek: jesli dobrze mysle to cos=√32 a sin=12
13 paź 13:37
sushi_gg6397228:
| 5π | |
| = 300o −−−> 4 cwiartka cosinus dodatni, sinus ujemny |
| 3 | |
13 paź 13:40
Wojtek: czyli sin=− √32 a cos= 12 ?
13 paź 13:45
sushi_gg6397228:
zgadza sie
13 paź 13:47
Wojtek: po wymnozeniu obudwu licz zespolonych wyszlo mi cos takiego
8√2(√2+√64+√2−√64i). Powinienem pewnie znaleźć kat z tych liczb ale nie
zbyt wiem jak
13 paź 14:00
sushi_gg6397228:
policz sobie osobno z12 i osobno z23
13 paź 14:02
Wojtek: z1=4(12−√32i) z2=2√2(√22 + √22i}) i co dalej? jak wymnoze to
wyjdzie mi to co wczesniej napisalem
13 paź 14:14
sushi_gg6397228:
zanim sie wykona operacje można poskracac
w zadaniu nie pytaja sie o kat, tylko o wynik
13 paź 14:26
Wojtek: po skroceniu, wymnozeniu wyszlo mi 2 ((1+√3)+(1−√3)i) a w odpowiedzi jest
8√2(cos√5π12+isin√5π12)
13 paź 14:32
sushi_gg6397228:
to trzeba bylo napisac: przedstaw wynik z12 * z23 w postaci trygonometrycznej
13 paź 14:47
sushi_gg6397228:
dostajesz
|z| ( cos α + i * sin α) * |z2| ( cos β + i * sin β) =
= |z| *|z2| ( cos (α+β) + i * sin (α+β) )
13 paź 14:49
Wojtek: a moglbys sprobowac to obliczyc? bo mi nie wychodzi
13 paź 15:29
sushi_gg6397228:
zapisz po kolei jakie sa postacie trygonometryczne dla z1 i z2 z obliczeniami katow
13 paź 15:32
Wojtek: z1=4(cos5π3+isin5π3) z2=2√2(−cos9π4−isin9π4)
13 paź 15:37
Wojtek: juz podnioslem do odpowiednich poteg
13 paź 15:37
sushi_gg6397228:
| 9π | | π | |
| = 2π + |
| i potem 2π sie kasuje |
| 4 | | 4 | |
13 paź 15:39
sushi_gg6397228:
tylo co te
− robia przy sinusie i cosinusie dla z
23
13 paź 15:39
Wojtek: to z tego mi wychodzi 8√2(cos2312 + isin2312) czyli nadal zle
13 paź 15:48
sushi_gg6397228:
obstawiam, ze znowu zapisales źle argument dla z2−−> jest 3 cwiartka a z zapisu wynika , ze
policzona dla 2 cwiartki
13 paź 15:53
Wojtek: | | 3π | |
cos=−√22 sin=−√22 wychodzi ze jest to kąt 135o czyli |
| . |
| | 4 | |
13 paź 16:03
sushi_gg6397228:
sinus i cosinus jest ujemny −−−> 3 ćwiartka (180o−270o)
13 paź 16:13
Wojtek: czyli 5π4, potem do 3 czyli 15π4 i nadal nie wyjdzie. Slabo ogarniam temat dlatego
prosze o cierpliwosc
13 paź 16:19
sushi_gg6397228:
bo jak oszukujesz mnie przy wyznaczaniu cwiartki to potem sa problemy
dlatego wole abys jeszcze raz zapisal po kolei co z czego wychodzi a nie rzucal suchymi
liczbami z ostatecznych wyliczen
13 paź 16:21
Wojtek: dobra, od nowa. z1= −√3 + i
|z1|=2 −−>2(−√32 + 12i)−−> cos=−√32 sin=12 −−> α=150o −−>5π6
−−−> z1=2(cos5π6 +isin5π6)
z2=−1−i |z2|=√2 −−> √2(−√22 −√22i) −−> cos=(−√22 sin=−√22
−−> β=225o −−> 5π4 −−−> z2= √2(cos5π4+ isin5π4)
13 paź 16:35
sushi_gg6397228:
teraz sie zgadza
13 paź 16:38
Wojtek: dalej. z12=4(cos√5π3+isin√5π3)
z23= 2√2(cos15π4+isin15π4)
13 paź 16:42
sushi_gg6397228:
po co ten
√... w argumencie

liczby z
1
13 paź 16:44
Wojtek: sry, z12=4(cos5π3+isin5π3)
13 paź 16:44
Wojtek: i dalej w sumie nie wiem
13 paź 16:47
sushi_gg6397228:
14.49 stosujemy ten wzor
13 paź 16:48
Wojtek: 8√2(cos5π*4+15π*312+isin5π*4+15π*312)=
8√2(cos60π12+isin60π12)=
8√2(cos5π+isin5π)
13 paź 16:58
sushi_gg6397228:
redukcja co 2 π
13 paź 17:04
Wojtek: 8√2(cosπ+isinπ) ?
13 paź 17:12
sushi_gg6397228:
20+45=...
13 paź 17:13
sushi_gg6397228:
co linijka przycinasz na liczbach 20+45≠60
13 paź 17:14
Wojtek: aaa, dzieki, wyszlo
13 paź 17:15
sushi_gg6397228:
NA ZDROWIE
13 paź 17:21
Wojtek: w odp. jest 8√2(−cos...) o co kaman?
13 paź 17:29
sushi_gg6397228:
zamienili sobie na katy wynik
13 paź 17:34
sushi_gg6397228:
i wzory redukcyjne pewnie poszly w ruch
13 paź 17:35
Wojtek: czyli powinienem cos jeszcze zrobic zeby mi tak wyszlo?
13 paź 17:48