.
pilne: kto mi wytłumaczy dwumian Newtona poziom studia?
13 paź 12:16
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Tzn? Czego konkretnie nie wiesz?
13 paź 12:27
pilne:
taki przyklad
i robię tak
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| = i co dalej mam problem z dobraniem wspolnego |
| | k!(n−k)! | | (k−1)!(n−k+1)! | |
mianownika
13 paź 12:33
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Szczerze mówiąc, nie pamiętam jak to się robi, sprobuj zrobić wspolny mianownik, tylko bądź
ostrożny przy tym.
13 paź 12:34
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Aha nie doczytałem, że nie umiesz wspólnego mianownika, zaraz pomoge.
13 paź 12:37
sushi_gg6397228:
atakuj na wspolny mianownik
k!= (k−1)!*k
(n−k+1)!= (n−k)!* (n−k+1)
13 paź 12:39
pilne: | | n! | | n! | |
L= |
| + |
| tak to rozpisalem i teraz zabrałbym sie za |
| | (k−1)!k(n−k)! | | (k−1)!(n−k)!(n−k+1) | |
wyrownanie mianowników, tylko czy to dobrze zrobiłem?
13 paź 12:43
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
W prawym ułamku mamy (k−1)!, a w lewym k!. Zatem musimy rozszerzyć prawy ułamek o k.
k*(k−1)! = k!
Teraz drugi czynnik rozpatrzymy:
W lewym ułamku jest (n−k)!, a w prawym (n−k+1)!=(n−(k−1))!, wiemy ze (n−k)!<(n−k+1)!, czyli
(n−k)!*(n−k+1) = (n−k+1)!. Zatem lewy ułamek rozszerzamy o (n−k+1).
13 paź 12:47
pilne: dzięki mysle ze juz sb poradze
13 paź 12:51
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Dobra, ja się poddaje jak coś, musze zrobić coś innego
13 paź 12:52