równania z parametrem
kim: Wyznacz parametry m, k, tak aby wielomian W(x) = 2x4 + mx3 + kx2 + 4x +2 był podzielny przez
wielomian G(x) = x2 + x −2.
Proszę o jakieś podpowiedzi co po kolei zrobić?
Jak na razie wyznaczyłam rozwiązania G(x): x1 = −2 v x2 = 1
13 paź 11:42
mariusz: podziel wielomiany przez siebie zostanie ci reszta z tymi parametrami i jeżeli wielomiany mają
być podzielne przez siebie to ta reszta ma być równa 0
13 paź 11:48
kim: podzieliłam schematem hornera W(x) przez −2 i 1.
i wyszły mi jakieś dziwy (dzielenie przez −2):
2x3+(−4+m)x2+(8−2m+k)x−12+4m−2k reszta: −22−8m+4k+2
2x3+(2+m)x2+(2+m+k)x+6+m+k reszta: 8+m+k (dzielenie przez 1)
co zrobiłam źle?
13 paź 12:05
ICSP: ale wy lubicie dzielić : /
w(x) = (x
2 + x − 2)(2x
2 +bx −1) = 2x
4 + bx
3 − x
2 + 2x
3 + bx
2 −x − 4x
2 − 2bx + 2 = 2x
4
+ (b +2)x
3 +(b − 5)x
2 + (−1 − 2b)x + 2
teraz porównam odpowiednie współczynniki i po tym porównaniu mam :
(b+2) = m
b−5 = k
| | 5 | |
2b + 1 = − 4 ⇒ b = − |
| . Teraz dla obliczonej wartość b możesz sobie policzyć z dwóch |
| | 2 | |
wyższych równań m oraz n.
koniec zadania
13 paź 12:15
kim: Nie za bardzo rozumiem co zrobiłeś z tym w(x). dlaczego akurat tak to rozpisałeś.
w książce w podpowiedziach jest:
wyznacz najpierw pierwiastki wielomianu G(x)
następna podpowiedź to już: zapisanie układu równań:
{32−8m+4k−8+2=0
{2+m+k+4+2=0
podczas gdy ten drugi człon rozumiem skąd się wziął, o tym pierwszym nie mam zielonego pojęcia
:c
13 paź 12:28
ICSP: czyli w książce zauważyli że skoro w(x) jest podzielny przez g(x) to pierwiastkami w(x) są
pierwiastki g(x)
dlatego jeżeli pierwiastki g(x) to −2 oraz 1 to prawdziwe jest również :
w(−2) = 0
w(−1) = 0
podstawiając otrzymasz ten układ równań który jest podany w podpowiedziach w książce,.
13 paź 12:34
pigor: ... lub tak : otóż, warunki zadania spełnia koniunkcja :
W(−2)=0 i W(1)=0 ⇔ 32−8m+4k−6=0 i 2+m+k+6=0 ⇔
⇔ −8m+4k= −26 i m+k=−8 ⇔ 4m−2k= 13 i 2m+2k= −16 /+ stronami ⇔
⇔ 6m= −3 i k=−m−8 ⇔
m=−12 i
k=−812 . ...

o ile nie walnąłem sie w rachunkach ...
13 paź 12:35
ICSP: na samym końcu się walnąłeś
pigor
W ostatniej linijce
13 paź 12:36