Maturalne R
daveustro: Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez jeden z
wierzchołków podstawy, otrzymując w przekroju romb o kącie ostrym α. Wyznacz cosβ, gdzie β
jest kątem nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy bryły.
10 maj 12:51
kamil: pomagam
10 maj 12:52
imię lub nick: było
10 maj 12:54
kamil:

rozowy kat ma 90 stopni
zielony jest to kat α
czerwony 0,5α
niebieski to kat β
teraz tak
| | e | | 12e | | 1e | |
tg0,5α= |
| a cos= |
| = |
| |
| | f | | 2f | | f | |
czyli cosβ=tg0,5α
2e jest to przekatna podstawy oraz odcinek laczacy dwa wierzcholki tego przekroju
10 maj 13:03
daveustro: | | 12e | | 1e | |
A ten cosinus |
| to co to za kąta? I czemu po skróceniu Ci wyszło |
| |
| | 2f | | f | |
10 maj 13:07
imię lub nick: pewnie miało tam być 2e
10 maj 13:16
kamil: tak tylko mi sie troche klawisze poplataly
10 maj 13:17
daveustro: no ale to i tak skąd takie coś? 12e/2f to jest 6e/f...

co źle rozumuję?
10 maj 13:20
kamil: zamiast 12e mialo byc 2e tylko ze musial mi sie palec po cyferce 1 przesunac ze go wbilo
10 maj 13:21
daveustro: aha, ok

thx
10 maj 13:33