matematykaszkolna.pl
Proste pytanie ; działanie na zbiorach Alan : A∪B A=(−1,1) B=<−1,2) Jak to zsumować i narysować na osi ? chodzi mi dokładnie o liczbe −1 bo reszte wiem emotka
13 paź 00:18
Bogdan: rysunek np. tak
13 paź 00:30
Krzysiek : Jak jest kolego suma . Nalezy do zbioru A lub nalezy do zbioru B. Teraz −1 nalezy do zbioru A . Nie nalezy. A czy −1 nalezy do zbioru B Oczywiscie ze nalezy bo masz przedzial domkniety Wiec bedzie nalezal −1 do sumy jak jest nalezy albo do A albo do B . Oczywiscie ze −1 bedzie nalezalo do sumy Suma tu bedzie zbior B tak jak jest zapisany Narysuj te przedzialy jak masz zapisane i zakresl wszystko. Teraz pytanie . A czy (−1) nalezy do czesci wspolnej (iloczynu zbiorow A i B ) Zobacz iloczyn jest tak nalezy do A i nalezy do B . Czy nalezy do A . Nie . Czy nalezy do B tak . A ma nalezec jednoczesnie i do zbioru A i do zbioru B . Wiec (−1) nie nalezy do czesci wspolnej zbiorow A iB
13 paź 00:37
Krzysiek : Jak to sie rysuje
13 paź 00:37
Bogdan: Suma przedziałów A∪B = <−1, 2)
13 paź 00:41
Krzysiek : Witam . Bogdan chodzi mi o to jak sie to rysuje tak jak TY narysowales wyzej . jest cos tam ,, rysuje ,, ale kiedys probowalem i nic z tego mi nie wychodzi
13 paź 01:16