Proste pytanie ; działanie na zbiorach
Alan : A∪B
A=(−1,1) B=<−1,2)
Jak to zsumować i narysować na osi ? chodzi mi dokładnie o liczbe −1 bo reszte wiem
13 paź 00:18
Bogdan:

np. tak
13 paź 00:30
Krzysiek : Jak jest kolego suma . Nalezy do zbioru A lub nalezy do zbioru B. Teraz −1 nalezy do zbioru
A . Nie nalezy. A czy −1 nalezy do zbioru B Oczywiscie ze nalezy bo masz przedzial domkniety
Wiec bedzie nalezal −1 do sumy jak jest nalezy albo do A albo do B . Oczywiscie ze −1 bedzie
nalezalo do sumy Suma tu bedzie zbior B tak jak jest zapisany
Narysuj te przedzialy jak masz zapisane i zakresl wszystko.
Teraz pytanie . A czy (−1) nalezy do czesci wspolnej (iloczynu zbiorow A i B )
Zobacz iloczyn jest tak nalezy do A i nalezy do B . Czy nalezy do A . Nie . Czy nalezy do B tak
. A ma nalezec jednoczesnie i do zbioru A i do zbioru B . Wiec (−1) nie nalezy do czesci
wspolnej zbiorow A iB
13 paź 00:37
Krzysiek : Jak to sie rysuje
13 paź 00:37
Bogdan:
Suma przedziałów A∪B = <−1, 2)
13 paź 00:41
Krzysiek : Witam . Bogdan chodzi mi o to jak sie to rysuje tak jak TY narysowales wyzej . jest cos tam ,,
rysuje ,, ale kiedys probowalem i nic z tego mi nie wychodzi
13 paź 01:16