Mam pytanie, otóż.... :
2arcsin(−1)−2arccos0+ 4arctg(−1)+arctg√3=....
i szczerze powiedziawszy, nigdy czegoś takiego nie rozwiązywałam więc, czy... mam korzystać z
definicji?
np. dla arcsin : y=arcsinx⇔ siny=x ? I tak dla każdego składnika? Czy coś innego
powinnam tu zastosować, a po prostu nie widzę tego?
Dziękuję Mila
Tam przy arcsin i arctg jeszcze wykorzystałam sobie własności parzystości, bo nie znoszę wzorów
redukcyjnych.
| −5π | ||
Wyszło mi hm... | −2kπ ⋀ k∊ℤ . Możliwe, że źle, aczkolwiek chodziło mi jedynie o sposób | |
| 6 |
Będę starała się to ogarnąć.
Jeszcze raz dziękuję.
Twoje też sprawdzę jutro.
Ja w zasadzie też napisałam głupotę, co do ZW i D− chętnie się
| 8π | ||
dowiem czegokolwiek o tym, tymczasem poprawiam swój błąd odnośnie zadania− odp. | ||
| 3 |
Oczywiście nie są to funkcje okresowe.
Z góry dziękuję, dobranoc.
| 8π | ||
− | ||
| 3 |
Co do minusa− oczywiście mam zapisanego, tylko nie przepisałam go tu...., chyba jednak jest
troszkę późnawo. Wolfram oczywiście pracuje u mnie na pełnym etacie w weekendy.
Co do reszty... cóż, weekend z f. cyklometrycznymi, limesiątkami i (co najgorsze) relacjami
czeka...
Ale jednak zacznę od jutra [tj. już dzisiaj
].
Dobranoc Mila, jeszcze raz dziękuję.
Dlaczego wychodzi mi sprzeczność z Wolframem?
arc tg(x2−1)>π D=R=> x∊R
x2−1>tgπ
x2−1>0
(x−1)(x+1)>0
x∊(−∞,−1)∪(1,+∞)
Wolfram uparcie mówi, że x∊∅, założę się, że ma rację, ale ja nie widzę błędu...
Miałam to obliczyć...,
będąc szczera− nawet mi jakoś to idzie, więc sobie poradzę z cyklometrycznimi. Wolfram,
książki i wikipedia tworzą całkiem przyjemną całość.
Czy mogłabyś mi wieczorem pomóc z relacjami? [Tego czegoś nie rozumiem ani trochę, a zadania z
tego, to tragedia jak rzadko.]