matematykaszkolna.pl
F. cyklometryczne Basiek: Funkcje cyklometryczne. Bry. emotka Mam pytanie, otóż.... : 2arcsin(−1)−2arccos0+ 4arctg(−1)+arctg3=.... i szczerze powiedziawszy, nigdy czegoś takiego nie rozwiązywałam więc, czy... mam korzystać z definicji? np. dla arcsin : y=arcsinx⇔ siny=x ? I tak dla każdego składnika? Czy coś innego powinnam tu zastosować, a po prostu nie widzę tego? emotka
13 paź 00:18
Basiek: Hm... Dziękuję Mila emotka Tam przy arcsin i arctg jeszcze wykorzystałam sobie własności parzystości, bo nie znoszę wzorów redukcyjnych. emotka
 −5π 
Wyszło mi hm...

−2kπ ⋀ k∊ℤ . Możliwe, że źle, aczkolwiek chodziło mi jedynie o sposób
 6 
rozwiązania. Będę starała się to ogarnąć. emotka Jeszcze raz dziękuję. emotka
13 paź 00:30
Mila: Oczywiście głupstwo napisałam.Trzeba patrzeć na zbiór wartości i dziedzinę. Jutro się poprawię i podyskutujemy z wykresem przed oczyma. Zasadę dobrą podałam, ale kąt źle. Dobranocemotka Twoje też sprawdzę jutro.
13 paź 00:48
Basiek: O, będę bardzo wdzięczna! Ja w zasadzie też napisałam głupotę, co do ZW i D− chętnie się

dowiem czegokolwiek o tym, tymczasem poprawiam swój błąd odnośnie zadania− odp.

3 
wyszło. Oczywiście nie są to funkcje okresowe. emotka Z góry dziękuję, dobranoc.
13 paź 00:50
Mila: Sprawdź:tam jest dwa razy arctg? tg(π/3)=3)

3 
I popatrz na wolfram. A korzystanie z własności bardzo słuszne.
13 paź 00:57
Basiek: Tak, dwa razy. Co do minusa− oczywiście mam zapisanego, tylko nie przepisałam go tu...., chyba jednak jest troszkę późnawo. Wolfram oczywiście pracuje u mnie na pełnym etacie w weekendy. emotka Co do reszty... cóż, weekend z f. cyklometrycznymi, limesiątkami i (co najgorsze) relacjami czeka... Ale jednak zacznę od jutra [tj. już dzisiaj]. Dobranoc Mila, jeszcze raz dziękuję. emotka
13 paź 01:00
Mila: Wrzuć zadania, będę wieczorem. Dowody też są? Wcześniej pomyślę.
13 paź 13:13
Basiek: Żeby nie zaśmiecać− kontynuuję. Bardzo proszę o pomoc. Dlaczego wychodzi mi sprzeczność z Wolframem? arc tg(x2−1)>π D=R=> x∊R x2−1>tgπ x2−1>0 (x−1)(x+1)>0 x∊(−,−1)∪(1,+) Wolfram uparcie mówi, że x∊∅, założę się, że ma rację, ale ja nie widzę błędu...emotka
13 paź 13:14
Basiek: O, Mila− witaj. Nawet nie widziałam Cię, jak to wpisywałam. Miałam to obliczyć..., będąc szczera− nawet mi jakoś to idzie, więc sobie poradzę z cyklometrycznimi. Wolfram, książki i wikipedia tworzą całkiem przyjemną całość. Czy mogłabyś mi wieczorem pomóc z relacjami? [Tego czegoś nie rozumiem ani trochę, a zadania z tego, to tragedia jak rzadko.]emotka
13 paź 13:16