Całka krzywoliniowa - brzeg kwadratu
Cauchy: Mam pytanie odnosnie calki krzywoliniowej, a mianowicie chodzi mi o przyklad:
Oblicz ∫ xy dl, gdzie L jest brzegiem kwadratu |x| + |y| ≤ 1
L
Wyszly cztery proste, nastepnie calkowalam po kazdym boku i po zsumowaniu calek wyszlo 0. Czy
moglo tak wyjsc, czy pomylilam sie w rachunkach? Jesli nie, to dlaczego tak wyszlo? Po prostu
przez symetrie ?
13 paź 00:02
ZKS:
2 * ∫
10 ∫
x + 11 − x xydxdy = ∫
10 (x(x + 1)
2 − x(1 − x)
2)dx =
Nie wiem czy dobrze ale mi coś takiego wyszło.
13 paź 00:46
Cauchy: Niestety nie mam odpowiedzi

Mi nie pasuje, zeby wynik wyniosl 0

, wiec raczej Ty masz
racje.
13 paź 01:29
ZKS:
Można sprawdzić.
Bok kwadratu wynosi
√2 więc jego pole musi wynieś
√2 *
√2 = 2
Licząc całkę muszę otrzymać wynik 2.
2 * ∫
10 ∫
x − 11 − xdxdy = 2 * ∫
10 y|
x − 11 − xdx =
| | x2 | |
2 * ∫10 [(x − 1) − (1 − x)]dx = 2 * ∫10 2xdx = 4 * ∫10xdx = 4 * |
| |10 = |
| | 2 | |
Ale lepiej żeby ktoś potwierdził bo 100% pewności nie mam za tamten wynik.
13 paź 01:41
Max: Robilam tak samo z trojkatem (rownania 3 prostych) i 3 calki, po zsumowaniu wyszlo dobrze, z
prostokatem to samo, ale z tym kwadratem wszystko sie zeruje ...
A(0,−1); B(1,0); C(0,1); D(−1,0)
AB: y=x−1
dl=
√2dx
| | √2 | | √2 | |
√2∫ x(x−1)dx= |
| − |
| , przedzialy calkowania <0,1> |
| | 3 | | 2 | |
BC: y=−x+1
dl=
√2dx
| | √2 | | √2 | |
√2∫ x(−x+1)dx= − |
| + |
| , przedzialy calkowania <0,1> |
| | 3 | | 2 | |
CD: y=x+1
dl=
√2dx
| | √2 | | √2 | |
√2∫ x(x+1)dx= |
| − |
| , przedzialy calkowania <−1,0> |
| | 3 | | 2 | |
AD: y=−x−1
dl=
√2dx
| | √2 | | √2 | |
√2∫ x(−x−1)dx= − |
| + |
| , przedzialy calkowania <−1,0> |
| | 3 | | 2 | |
Po zsumowaniu wychodzi 0 ...
13 paź 01:58
ZKS:
Nie wiem czemu ja sobie ubzdurałem że tam są dwie całki.
13 paź 02:03
ZKS:
| √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| − |
| < 0 ⇒ |
| − |
| |
| 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| √2 | | √2 | | 4√2 | | 2√2 | |
| − |
| = 2√2 − |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 paź 02:07
ZKS:
Zeruje się bo masz dwa razy tak że wykres jest pod osią OY i trzeba wtedy zmienić znaki.
13 paź 02:29