ups...
Emily: czy może ktoś będzie umiał mi to uprościć

o co tu właściwie chodzi... to by mi było łatwiej
zadanie wykonać:
Funkcja f każdej liczbie naturalnej x przyporzàdkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 5.
12 paź 23:13
PuRXUTM: np. f(1)=1, f(2)=2, f(3)=3, f(4)=5, f(5)=0, f(6)=1, f(7)=2,... itd
12 paź 23:21
ewa: 0 → reszta 0 ( bo 0:5=0 i reszty 0)
1→ reszta 1
2→reszta 2
3→reszta 3
4→ reszta 4
5 → reszta 0 bo 5=5*1+reszta0
6 → reszta 1 bo 6=5*1+reszty1
7→ reszta 2 bo 7=5*1+reszty2
8→reszta 3
9→reszta 4
......itd
czyli będą się pojawiać kolejno reszty 0,1,2,3,4 i tak w kółko
12 paź 23:27
Emily: aha, dzięki za podpowiedź

już się zabieram dalej do roboty
12 paź 23:34
Bogdan:
Proponuję pokazać wzór tej funkcji
12 paź 23:55