Znajdź wartości kąta alfa...
k624: Znajdź wartości α, α∊<0,π>, dla których suma kwadratów pierwiastków równania
x2+cosα=2x*cos2α/2 jest równa 1,25.
12 paź 22:19
Bogdan:
| | α | | α | |
x2 − 2cos2 |
| *x + cosα = 0, cosα = 2cos2 |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
a = 1, b = − 2cos2 |
| , c = cosα = 2cos2 |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | | α | |
Δ = 4cos4 |
| − 4cosα = 4cos4 |
| − 4(2cos2 |
| − 1) = 4(cos2 |
| − 1)2 ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a więc równanie posiada pierwiastki.
x
12 + x
22 = 1,25
(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 = 1,25 (zastosuj wzory Viete'a)
12 paź 22:44
k624: dzięki
13 paź 14:20