.
asdf: System binarny, przykład banalny, ale chyba wykładowca się pomylił:
110111012 = 27 + 26 + 25*0 + 24 + 23 + 22 + 21 * 0 + 20 =
1 + 2*0 + 4 + 8 + 16 + 32*0 + 64 + 128 = 221, a jemu wyszło 477...Jak to możliwe?
12 paź 22:00
Trivial: Niemożliwe. powinno wyjść 221.
12 paź 22:02
b.: > Jak to możliwe?
Skoro wyszło mu o 256 więcej, to znaczy, że miał dodatkową jedynkę na początku.
12 paź 22:06
asdf: Na bank było tych cyfr 8, bo przed tym powiedziała "a teraz w postaci 8 cyfrowej"...
12 paź 22:10
Aga1.: Niektórzy tak mają,że pomylą się w dodawaniu w zakresie 10.
12 paź 22:23
Mateusz:
Po prostu się pomyliła zdarza sie
12 paź 22:25
asdf: Mi też się to zdaża...Czasem nawet doktor zwyczajny z matematyki nie potrafi pomnożyć −5 * 2 =
−20..który powiedział: człowiek nie kalkulator, ma prawo się mylić.
12 paź 22:25
asdf: Tylko dlaczego tak to jest, że ktoś z magistrem ma pretensje do błędów, a doktor nie ma
pretensji do błędów, jeżeli widzi, że ktoś dobrze myśli i idzie dobrą drogą...
12 paź 22:27
Aga1.: Wszystko zależy od człowieka, ten nie popełnia błędów ,co nic nie robi.
12 paź 22:30
Trivial: Nie generalizuj,
asdf...
12 paź 22:31
asdf:

Jak mam taką piątkę, czyli:
101, czyli tą
1 przenoszę o dwie jednostki dalej? a nie o
kolejną jedynkę, bo to nie jest trójka, tak?
12 paź 22:37
asdf: @Trivial
sorry, ty masz większe doświadczenie
12 paź 22:38
asdf:
12 paź 22:48
Trivial:
Wystarczy zapamiętać że
Każda para jedynek = jedna jedynka więcej do dodania na kolejnym bicie.
1 1 1 1
1 1 1 1 1 1
1 0 1 1 1 0
1 0 1 1 1 0
1 0 1 1 1 0
+ 1 0 1 1 1 0
1 0 1 0 0 1 1 0 1 1 0
Można też tak jak mówisz Ty, ale moim zdaniem zbyt łatwo się pomylić.
12 paź 22:55
asdf: Super sprawa, czyli jak jest:
9=
1 + 1 +
1 + 1 +
1 + 1 +
1 + 1 +
1=
1 0 0 1
O to chodzi?
Szybsze, bo nie trzeba przeliczać na binarne dziewiątki
12 paź 23:01
Trivial:
Czy ja wiem czy szybsze...

9 = 8 + 1 = 1001
2
12 paź 23:05
asdf: Będziesz jeszcze chwile? Bo mam zadanie z tablicy karnougha, a nie bardzo je rozumiem
12 paź 23:08
asdf: albo nie będę rysować już, to za dużo roboty
12 paź 23:09
Trivial:
Pewnie będę, ale nie wiem co to za tablica.
12 paź 23:10
12 paź 23:11
Trivial: Nie masz czegoś przyjemniejszego do opracowania w zamian?
12 paź 23:13
asdf: Nie bardzo rozumiem, jakiś haczyk?
12 paź 23:13
Trivial: Jaki haczyk. Pytam czy może nie masz czegoś przyjemniejszego do zrobienia w czym mógłbym pomóc.
12 paź 23:15
asdf: Aha..to źle zrozumiałem. Mam − fizyka:
Jak robiłeś laboratorium to kopiowałeś wszystko z neta, a nawet korzystałeś z gotowca?
Wykładowca ma jakieś pretensje, że to jest po raz n + 1 u niego na biurku to samo? Czy liczą
się tylko wzory + tableka + wiedza? Bo jak mam przygotować wstęp (czyt. teorie) do zadania to
starczy, ze skorzystam z gotowcow ze starszych roczników czy samemu bardziej wypada?
12 paź 23:18
Trivial:
Na gotowcach ze starszych lat wzorowałem się, ale laboratoria były zaprojektowane tak, że
ciężko było przepisać, bo wyniki zależały od pomiarów, a te nigdy nie wychodzą takie same.

Prowadzący mieli zastrzeżenia tylko do takich samych wniosków (lekko sugerując jednocześnie,
że głównie oczekują odpowiednich wniosków). Teoria musiała być napisana ręcznie (zazwyczaj
brałem z wiki) i trzeba było ją rozumieć − byliśmy z niej odpytywani... I to tyle. Nie musi
być tak samo u Ciebie.
12 paź 23:26
asdf: To jest tak: przychodzi sie na laboratoria z teoria i instrukcja (my mamy jak co robic po kroku
do kazdego cwiczenia), robi sie co ma robic, wpisuje w tabelki dane i obliczenia. Idzie sie do
wykladowcy −> on podpisuje. W domu sie to uzupelnia odpowiednimi komentarzami i co sie robilo
krok po kroku, na koncu sie bierze wnioski. Na nastepny tydzien idzie sie do wykladowcy i jest
sie z tego odpytywanym, jak sie zaliczy to cwiczenie odpracowane
Tak to wyglada?
12 paź 23:30
ZKS:
Ja miałem tak samo jak pisze
Trivial nas pytali albo pisaliśmy wejściówki .
12 paź 23:32
Trivial:
Dokładnie tak to wygląda. My byliśmy odpytywani zaraz po zakończeniu zbierania wyników.
12 paź 23:32
asdf: Ok, dziękuje Wam serdecznie za pomoc...Do zobaczenia
12 paź 23:33
Trivial: Na razie.
12 paź 23:34