funkcja logarytmiczna
valdi80: prosze o pomoc w znalezieniu x eln2x=12
12 paź 21:28
Jack:
"ln x" ⇔ "loge x" oraz aloga b=b
12 paź 21:42
Aga1.: eln2x=12, x>0
lneln2x=ln12
ln2x*lne=ln12
ln2x=ln12
2x=12
x=6
12 paź 21:45
Jack:
Nie no, bez przesady... Logarytmowanie obustronne w tym zadaniu to naprawdę zbyt
przekombinowane rozwiązanie.
12 paź 21:48
Aga1.: Wybacz,czasami się nie widzi oczywistych wzorów.
12 paź 21:58
Jack:
12 paź 23:03
AS: Ale powtórka i utrwalenie wzorów też się może przydać. Bronię Agę.
13 paź 10:21
Jack:
oki, ale mniej litość i przy tak prostym przykładzie nie ma każ się silić na takie "wzory".
13 paź 15:51