liczby zespolone
maciej: Wyznaczenie postaci trygonometrycznej:
a) −6 + 6i
b) 2i
c) 2
√2 + i
Jakieś wskazówki ?
12 paź 21:02
Aga1.: Wzór znasz?
12 paź 21:13
asdf: z = −6 + 6i
z = a + bi
a = −6
b = 6
z = |z| (cosφ + i sinφ)
1
o
wyznaczamy moduł:
|z| =
√a2 + b2
2
o
Wyznaczamy kąt φ, czyli kąt między osią rzędnych − osią liczb rzeczywistych
| | wartość rzeczywista (a) | |
cosφ = |
| = ... |
| | |z| | |
| | wartość urojona (b) | |
sinφ = |
| = ... |
| | |z| | |
wyznaczaj
12 paź 21:25
Aga1.: x− oś odciętych
y− oś rzędnych
12 paź 21:26
maciej: Czyli podajemy to w formie sin i cos? A jak zrobić coś takiego: Wykaż, że dla ∀(z ∊ ℂ ⋀ z ≠ 0)
∃ w ∊ C które jest odwrtonością z, czyli zachodzi z * w = 1. ? Trzeba jakiś układ równań
ułożyć tylko jaki? Mógłby ktoś wytłumaczyć?
12 paź 23:45
ZKS:
Wiesz co to jest odwrotność liczby? Jak zapisał byś odwrotność liczby 2?
12 paź 23:53
maciej: | 1 | |
| * 2 = 1  |
| 2 | |
12 paź 23:54
ZKS:
Tak.
12 paź 23:58
maciej: z = a + bi
w = c + di
z * w = 1
jak to zapisać?
12 paź 23:59
ZKS:
Skoro w jest odwrotnością z to
Studiujesz matematykę?
13 paź 00:01
maciej: nie
| ⎧ | c + di = 1 / a + bi | |
| ⎩ | (a + bi) * (c + di) = 1 |
|
zapewne o ten układ nie chodziło?
13 paź 00:05
ZKS:
A czemu miało by nie chodzić o taki układ?
13 paź 00:16
Mila: (a+bi)(c+di)=1
ac−bd+(ad+bc)i=1
ac−bd=1 i ad+bc=0
wyznacz c i d w zależności od a i b
wynik :
13 paź 00:17
maciej: bo trochę nie ma sensu
c + di = c + di
0 = 0
L = P
o to chodziło?
13 paź 00:19
maciej: Czyli Mila − to co napisałem jest bezsensu? Bo miałbyć dowód?
13 paź 00:20
Mila: Spróbuj zrobić, jak Ci napisałam, to wyjdzie. Jutro podyskutujemy.
Może ZKS ma inny sposób niż podałam.
Dobranoc wszystkim.
13 paź 00:29
asdf: ac − bd = 1
ad + bc = 0
ad = −bc
d = U{−bc]{a}
a
2c + b
2c = 1
c(a
2 + b
2) = 1
c = 1
a
2 = −b
2
a = −b
d = c
Mi takie coś wyszło, ale pewnie mam źle...
13 paź 00:30
asdf: już widzę błąd, nie ma co czytać..
13 paź 00:47
ZKS:
Twój sposób
Mila ciekawy i innego raczej nie podam.
13 paź 00:55
maciej: dlaczego przyrównujemy wpierw do 1 a potem do 0?
13 paź 00:57
AC:
może tak
z*w =1
| | 1 | |
|z|eiφ * w =1 ⇒ w = |
| e−iφ |
| | |z| | |
13 paź 01:02
maciej: gdybym z tego zapisu coś rozumiał

...
13 paź 01:02
asdf: część rzeczywista musi byc rowna rzeczywistej, a urojona urojonej
13 paź 01:02
ZKS:
|z|eiφ = |z|(cos(φ) + isin(φ))
Jest to postać wykładnicza liczby zespolonej.
13 paź 01:07
ZKS:
Sposób który podała
Mila.
| | 1 + bd | |
{ ac − bd = 1 ⇒ c = |
| |
| | a | |
| | bc | |
{ad + bc = 0 ⇒ d = − |
| |
| | a | |
| | | | a − b2c | |
c = |
| ⇒ c = |
| ⇒ ca2 + b2c = a ⇒ c(a2 + b2) = a |
| | a | | a2 | |
| | | | b + b2d | |
d = − |
| ⇒ d = − |
| ⇒ da2 + b2d = −b ⇒ d(a2 + b2) = −b |
| | a | | a2 | |
| a | | b | | a − bi | |
| − i |
| = |
| |
| a2 + b2 | | a2 + b2 | | a2 + b2 | |
13 paź 01:11
ZKS:
I dalej udowodnienie że jest to liczba odwrotna.
| a − bi | | a − bi | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| a2 + b2 | | (a + bi)(a − bi) | | a + bi | |
13 paź 01:13
maciej: i to koniec dowodu? Jeżeli tak to dlaczego, jeśli mógłbyś wytłumaczyć i dziękuję za poświęcony
czas.
13 paź 01:13
ZKS:
| | 1 | |
Mieliśmy udowodnić że w = |
| gdzie z = a + bi. |
| | z | |
13 paź 01:15
maciej: Ok, to już rozumiem więc czy dobrze mam:
a) −6 + 6i
z = a + bi
a = −6 ⋀ b = 6i
|z| =
√a2 + b2 ⇒ |z| =
√36 + 36 =
√72 = 6
√2
z = |z| (cosφ + isinφ)
| | 6 | | 1 | | √2 | |
sinφ = |
| = |
| = |
| |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
| | −6 | | −1 | | √2 | |
cosφ = |
| = |
| = − |
| |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
z = 6√2 * ( − |
| + i * |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
O to chodziło?
13 paź 13:53
maciej:
13 paź 14:02
maciej: proszę o pomoc
13 paź 14:12