log
bolek12345: logx/logx(x+1)=−1
10 maj 12:34
Krzysiek: napisz poprawnie gdzie co jest, czy to jest logx czy logx
10 maj 14:28
Damian: czy chodzi ci o to

:
10 maj 14:51
Damian: POMAGAM
10 maj 14:55
Damian: D:
x(x+1) > 0
x>0 x≠1
x(x+1) > 0
x=0 x=−1
x∊ (−
∞, −1) ∪ (0,1) ∪ (1,+
∞)
| logx | | 1 | |
| = log |
| |
| logx(x+1) | | 10 | |
| | 1 | |
bo log oznacza ze w podstawie jest 10 wiec log10 |
| =−1 |
| | 10 | |
log opuszczamy
x(x+1) > 0 wiec
10x = x(x+1) / :x
10 = x+1
x=9
10 maj 15:00
Mickej: podstaw sobie 9 pod x i sprawdź

nie jest rozwiązaniem a ten logarytm był ładnie zapisany w
innym poscie nie taką miał postać
10 maj 15:10
Bogdan:
| | logx | |
Jeśli |
| = −1, to: |
| | logx(x + 1) | |
Założenia:
1. x > 0
2. logx(x + 1) ≠ 0
3. x(x + 1) > 0
Sprawdzamy x = 9.
| log9 | | 1 | | 1 | |
| = −1 ⇒ log9 = −log90 ⇒ log9 = log |
| ⇒ 9 = |
| sprzeczność. |
| log90 | | 90 | | 90 | |
damianie, to nie jest dobre rozwiązanie.
10 maj 15:13
Damian: Hmmmm kurcze... a myślałem ze zrobiłem dobrze
10 maj 15:15
Mickej:
| logx | |
| =−1 *log{x(x+1 |
| logx(x+1) | |
logx=−logx(x+1)
10 maj 15:17
Damian: tzn. ze trzeba było pomnożyć przez kwadrat mianownika

ale mianownik jest wiekszy od zera
10 maj 15:18
Damian: aha juz wiem
10 maj 15:20
Mickej: nie nie przez kwadrat przez mianownik przecież to jest równanie więc można
10 maj 15:21
Damian: kurde i nie wiem jak to skonczyc a myslalem ze wiem...

Mickej i Panie Bogdanie dokonczycie
10 maj 15:25
Mickej: porównac liczby logarytmowane czyli
| | 1 | |
x= |
| z tym że ten logarytm miał inną postać i w tym przypadku trzeba sobie |
| | x(x+1) | |
poszukać rozwiązania wielomianu
x
3+x
2−1=0
10 maj 15:28
Bogdan:
| | 1 | |
Równanie, które wyprowadził Mickej: logx = |
| ⇒ x3 + x2 −1 = 0 |
| | logx(x + 1) | |
nie ma rozwiązań wymiernych.
Myślę, że
bolek źle podał treść zadania.
10 maj 15:30
Damian: o właśnie do tego momentu doszedłem i nie wiedziałem co dalej Tw. Bezout'a mi nic nie dało i
zwątpiłem...
10 maj 15:42