dowód
kim: "Korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, wykaż że liczba
7√3 jest
niewymierna."
Proszę o sprawdzenie, ewentualne wytknięcie błędów. Robiłam, więc tak:
p, q ∊ C
p − dzielnik ostatniego współczynnika
q − dzielnik pierwszego współczynnika a
W(x) = x
7 − 3
| | 1 | | 1 | |
−3, 3, 1, −1, |
| , − |
| |
| | 3 | | 3 | |
W(1) ≠ 1−3
W(−1) ≠ −1−3
W(3) ≠ 2187−3
W(−3) ≠ −2187−3
Ponieważ żadna z wymienionych liczb nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, w związku z tym
wielomian ten nie ma pierwiastków wymiernych, czyli liczba
7√3 jest niewymierna.
12 paź 20:44
ja: w(1)=1−3≠0 jesli juz i tak dalej ...
12 paź 20:46
kim: no ok, a reszta dobrze?
12 paź 20:47
Mati_gg9225535: czy dla sprawdzenia √2 postac wielomianu wygladalaby tak: W(x)=x2−2 ?
dla 5√7 tak: W(X)= x5−7?
12 paź 20:49
kim: wydaje mi się że tak, bo:
W(X)= x5−7
x5−7 = 0
x5 = 7
x = 5√7
12 paź 21:23
Mati_gg9225535: ok dzieki
12 paź 21:28