Dane są funkcje
kate09: Dane sa funkcje f(x)=x2+6x, g(x)=5x.
Rozwiązać równanie: f(x)=ig(x)I a)analitycznie, b)graficznie
12 paź 20:39
Aga1.:

W jednym układzie współrzędnych sporządzasz wykres funkcji y=I5xI −−kolor czerwony i
y=x
2+6x−−−kolor niebieski
Punkt wspólny (0,0)
odp.x=0
a)
x
2+6x=I5xI
Gdy x≥0
x
2+6x=5x
dokończ
Gdy x<0
x
2+6x=−5x
dokończ
12 paź 22:10
Mila:

a) x
2+6x=|5x|
x≥0
x
2+6x=5x
x
2+x=0⇔ x(x+1)=0⇔
x=0 lub x=−1 ∉D
x<0
x
2+6x=−5x
x
2+11x=0 ⇔x(x+11)=0
x=0 lub x=−11
Odp. x=0 lub x=−11
b)Nie widać przecięcia na lewej gałązce paraboli, w zeszycie Ci wyjdzie
12 paź 22:16
Krzysiek : Kate 09. Kolezanki Aga i Mila napisaly X2+6x=I5xI i pozniej x2+6x=5x dla x≥0 i x2+6x=−5x
dla x<0 czy wiesz dlaczego ? jesli nie to jedna z wlasnosci wartosci bezwzgleednej jest
taka Ia*xI=aIxI dla a≥0 Wobec tego nasza funkcje Ig(x)Izapiszemy I5xI=5IxI i mamy
dla x≥0 IxI=x czyli x2+6x=I5x I=x2+6x=5IxI=x2+6x=5x i rozwiaz to rownanie
Dla x<0 IxI=−x czyli nasze x2+6x=I5xI=x2+6x=5IxI=x2+6x=5*(−x)=x2+6x=−5x i prosze teraz to
rozwiazac algebraicznie te rownania . Rysuniki juz CI Aga 1 i MIla narysowaly.
13 paź 00:14