Zadanko
Maslanek: Dajcie no jakies zadanko trudniejsze do rozwiązania dla podniesienia morale mojego ego
12 paź 20:36
Saizou : | | 3m−5 | |
wykaż że dla każdego m∊N+ liczba w postaci |
| (m3−3m2+2m) jest podzielna przez 12 |
| | 12 | |
12 paź 20:39
ja: wykaz:
3√3√2−1=3√1/9−3√2/9+3√4/9
12 paź 20:39
Maslanek: | 3m−5 | | m(3m3−9m2+6m−5m2+15m−10) | | m(3m3−14m2+21m−10) | |
| (m3−3m2+2m) = |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | |
3m
3−14m
2+21m−10=(m−1)(3m
2+am+b)=(m−1)(3m
2−11m+10)=3(m−1)(m
2−11/3m+10/3)
=3(m−1)(m−10/3)(m−1/3)
| 3(m−1)(m−10/3)(m−1/3) | | (m−1)(m−10/3)(m−1/3) | |
| = |
| |
| 12 | | 4 | |
Albo coś przekształciłem źle, albo to nieprawda

(weź m=3)
12 paź 21:14
Maslanek: | | 3√3−3√6+3√12 | | 3√3(1−3√2+3√4) | | 3√3 | | (1−3√23) | |
P= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1−3√2 | |
| | 3√3 | | 1−2 | | 3√3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 1−3√2 | | 3(3√2−1) | |
Hm... D:
12 paź 21:23
Maslanek: Moje morale tylko opadły
12 paź 21:25
Maslanek: Saizou, nie może być ta liczba podzielna przez 12

Przynajmniej w takiej postaci.
12 paź 21:26
ZKS:
Można na pewno jakoś łatwiej ale ja takim sposobem to zrobiłem.
(3√2 + 1)(3√9(3√2 − 1) = 3√23 + 1
3√9(3√2 − 1)(3√2 + 1)3 = 3
(3√2 − 1)(3√2 + 1)3 = (3√2 − 1)(3√2 + 1)(3√2 + 1)2 = (3√4 − 1)(3√2 + 1)2 =
= (3√4 − 1)(3√4 + 23√2 + 1) = 3
3√9 * 3 = 3
3√27 = 3
3 = 3
12 paź 21:30
Skipper:
... a co jest do wykazywania w tej podzielności skoro 12 jest w mianowniku

?−
12 paź 21:39
Maslanek: To proste dosyć

Wytłumacz mi tylko pierwszą linijkę
12 paź 21:42
Eta:
Daną liczbę można zapisać tak:
(m−2)(m−1)m −−− dzieli się przez 6, jeżeli m−−− parzysta to i m−2 −− parzysta
czyli iloczyn (m−2)*m dzieli się przez 4 ⇒ to cała ta liczba dzieli się przez 12
jeżeli liczba m −−− nieparzysta to 3m−5 −− parzysta itd....... dokończ komentarz
12 paź 21:44
Skipper:
... no tak ....za dużo Stronga −
12 paź 21:45
Eta:
@
Skipper
| | 153 | |
czy liczba |
| jest podzielna przez 12?  |
| | 12 | |
W mianowniku też jest 12−tka !
12 paź 21:46
ZKS:
3√3√2 − 1 = 3√1/9 − 3√2/9 + 3√4/9 / * 3√9(3√2 + 1)
3√9(3√2 + 1)(3√3√2 − 1) = 3√23 + 13
(3√2 + 1)(3√9(3√2 − 1)) = 2 + 1
12 paź 21:47
Eta:
Dla
Skipper ..........

i

zamiast
12 paź 21:49
Saizou : możecie mnie znienawidzić ale połączyłem dwa zadanie w jedno

miało być że liczba w owej
postaci jest liczbą całkowitą
12 paź 21:51
Eta:
No to jest! ....... skoro jest podzielna przez 12
12 paź 21:54