znajdź rozwiązanie zadania
Mała:
12 paź 20:21
ja: zauwaz ze mianownik jest wiecznie dodatni zatem wystarczy ze
x3+x−2>=0
(x−1)/(x2+x+2)>=0
x−1>=0
x>=1
12 paź 20:24
Maslanek: Mianownik jest zawsze dodatni
Więc rozważam tylko x3+x−2≥0
(x−1)(x2+ax+2)≥0
(x−1)(x2+x+2)≥0
x2+x+2 jest zawsze dodatnie, więc x−1≥0 ⇒ x≥1
12 paź 20:24
ja: zamiast / w drugim wierszu powinno byc * (mnozenie)
12 paź 20:25
PuRXUTM: zał : x
2−x+12≠0
x
2−x+12=0
Δ=1−4*12=−47 brak miejsc zerowych
czyli x
2−x+12≠0 dla x∊R czyli inaczej mówiąc D=R
| x3+x−2 | |
| ≥0 /*(x2−x+12) − bo zawsze dodatnie i znak się nie zmieni
|
| x2−x+12 | |
x
3+x−2≥0
Z hornera x
3+x−2=(x−1)(x
2+x+2)
(x−1)(x
2+x+2)≥0
x
2+x+2=0
Δ1−8=−7 brak miejsc zerowych
rysujesz wykres
(x−1)(x
2+x+2)≥0
a
3>0 Mz: x
1=1 jednokrotny pierwiastek
czyli z wykresu możesz odczytać że (x−1)(x
2+x+2)≥0 dla x∊<1;+∞)
12 paź 20:33