ciągi
Zagubiona: Sprawdź które wyrazy ciągu
a
n = −2n
2 + 12n
są większe niż 6
Proszę o dokładne rozwiązanie i wszystkie dane
10 maj 12:33
tim: a
n = −2n
2 + 12n n ∊ C
+
a
n > 6
−2n
2 + 12n > 6
−2n
2 + 12n − 6 > 0
Liczysz deltę i dalej jak równanie kwadratowe.
−2n
2 + 12n − 6 = 0
Δ = 12
2 − 4 * −6 * −2 = 96
√Δ =
√96
n ∊ <1,5>
10 maj 12:38
Zagubiona: Wiem ze trzeba policzyć Δ i co dalej?
10 maj 12:39
Mickej: lenistwo nie boli co nie a może jeszcze do zeszyty ci to wpisać

trzeba rozwiązać taką nierówność
−2n
2+12n>6
−2n
2+12n−6>0
liczysz delte pierwiastki rysujesz wykres i odczytujesz które wyrazy spełniają nierówność przy
czym pamiętaj o tym że n to liczba naturalna
10 maj 12:39
Mickej: brawo tim a to ty jako pierwszy miałeś problem do rozwiązywania zadań bez inicjatywy
10 maj 12:40
Zagubiona: dziekuje
10 maj 12:40
tim: Po prostu z Zagubioną się trochę znam.. i wiesz..

Ale niezrozumialem o co ci chodziło.
10 maj 12:41
Zagubiona: ja rozumiem wasze oburzenie moją średnią a właściwie zerową wiedzą z matematyki ale takich
zadań mam dużo wiec proszę o schematy wg których robie inne przykłady.
Nie trzeba się od razu tak denerwować
Dzieki TIM
10 maj 12:45
tim: Mickej, wytłumaczysz?
10 maj 13:19
Zagubiona: chyba jednak nie wytłumaczy
zarzuty bezpodstawne bez wytłumaczenia nie sa zarzutami
10 maj 13:43