liczby zespolone
digits: Rozwiąż w dziedzinie zespolonej podane równanie
z
4−2z
2+4=0
z
2=u
u
2−2u+4=0
Δ=4−4*4=4−16=−12
√Δ=
√12i=2
√3i
jak to dalej policzyć, bo mi jakoś nic nie chce wyjść
12 paź 19:48
Krzysiek: Δ=−12
czyli:
√Δ =+/− i
√12
12 paź 20:27
digits: czyli to by wychodziło tak
u=z
2
| | 2−i√12 | | 2−i√12 | | 2+i√12 | |
z2= |
| ⇒ z= √ |
| v z= −√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
u=z
2
| | 2+i√12 | | 2+i√12 | | 2−i√12 | |
z2= |
| ⇒ z= √ |
| v z= −√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 paź 21:05
12 paź 21:34
digits: mógłby ktoś to sprawdzić czy to mam dobrze, bo w odpowiedziach jest inaczej i nie wiem czy mam
dobrze czy gdzieś robię błąd.
12 paź 22:04
ICSP: najpierw dokończ − zostawiasz zadanie w połowie i uważasz ze skończone
12 paź 22:06
digits: kurde jaki ze mnie młot
| | 3 | |
a2−b2=1 ⇒ |
| −b2=1 ⇒ 4b4+4b2−3=0 |
| | 4b2 | |
b
2=u
4u
2+4u−3=0
Δ=16+48=64
√Δ=8
| | −4−8 | | 3 | |
u2= |
| =− |
| → sprzeczne |
| | 8 | | 2 | |
u=b
2
| | 3 | |
a2−b2=−1 ⇒ − |
| −b2=−1 ⇒ 4b4−4b2+3=0 |
| | 4b2 | |
b
2=u
4u
2−4u+3=0
Δ=16+48=64
√Δ=8
| | 4−8 | | 1 | |
u2= |
| =− |
| → sprzeczne |
| | 8 | | 2 | |
u=b
2
kurde pomieszało mi się chyba coś w tym liczeniu, chyba odpuszczę to sobie na dziś
12 paź 23:18
ZKS:
A nie lepiej wykorzystać wzór?
z =
√a + bi
| | √|z| + a | | √|z| − a | |
z = |
| + sgn(b) * i * |
| |
| | √2 | | √2 | |
12 paź 23:36
digits: no właśnie ten wzór pierwszy raz na oczy widzę, bo dopiero miałem 2 wykład z algebry i
wykładowca nam pokazał sposób takim jak liczyłem.
13 paź 09:16
digits: tak wiec policzyłem dzisiaj to jeszcze raz ale źle mi wychodzi liczba "a" nie wiem czemu
możecie sprawdzić gdzie mam błąd
z
1=
√1−i√3
| | 3 | |
a2−b2=1 ⇒ |
| −b2=1 ⇒ 4b4+4b2−3=0 |
| | 4b2 | |
b
2=t
4t
2+4t−3=0
Δ=16−4*4*(−3)=64
√Δ=8
| | −4−8 | | 3 | |
t2= |
| =− |
| → sprzeczne |
| | 8 | | 2 | |
t=b
2
13 paź 09:41
digits: tak wiec policzyłem dzisiaj to jeszcze raz ale źle mi wychodzi liczba "a" nie wiem czemu
możecie sprawdzić gdzie mam błąd
z
1=
√1−i√3
| | 3 | |
a2−b2=1 ⇒ |
| −b2=1 ⇒ 4b4+4b2−3=0 |
| | 4b2 | |
b
2=t
4t
2+4t−3=0
Δ=16−4*4*(−3)=64
√Δ=8
| | −4−8 | | 3 | |
t2= |
| =− |
| → sprzeczne |
| | 8 | | 2 | |
t=b
2
13 paź 09:41
Godzio:
| | √3 | | √6 | | √6 | |
a = − |
| = − |
| lub a = |
| |
| | | | 2 | | 2 | |
13 paź 09:45
digits: też nie ma takiej odpowiedzi żeby
czyli błąd musi być w odpowiedziach
dzięki
13 paź 09:53
digits: a jeśli mam
z2=−√1−i√3
to
2ab=√3
a2−b2=−1
czy ten minus nie wpływa na znaki liczb pod pierwiastkiem
13 paź 10:14