proste
adaś:
| | √2 | | √5 | |
Proste o równaniach y= |
| x+2 i y= |
| x −2 są: |
| | √10 | | 5 | |
odpowiedz jest równoległe, tylko dlaczego ? Wtedy a=c
12 paź 19:48
Aga1.: | √2 | | √2*√10 | | √20 | |
| = |
| = |
| = |
| √10 | | √10*√10 | | 10 | |
12 paź 19:58
Krzysiek : Adas . Aga Ci ladnie rozpisala i porownala te wspolczynniki przy x w obydwu rownaniach i wyszlo
z tego ze sa rowne to tzn proste sa rownolegle .
Teraz pewnie sie zastanawiasz jak to zrobila . W mianowniku masz √10 i musisz usuna c ta
niewymiernosc z mianownika Wobec tego musisz licznik i mianownik tego ulamka pomnozyc przez
√10 i bedziesz mial tak √2* √10/√10*{10} Teraz w liczniku bedziemy mieli √20 a w
mianowniku bedzie 10 bo √10*√10=10 to pewnie wiesz . Teraz mamy talk √20/10 / Zajmiemy
sie √20 . MOzemy go rozpisac jako √20=√4*5=√4*√5=2*√5
Calosc bedzie wygladac tak 2*√5/10 . teraz sobie skroc 2 z 10 i zostanie √5/5 . czyli
√2/√10=√5/5 i dlatego te proste sa rownolegla .
poczytaj sobie i rozwiaz przyklady na usuwanie niewymiernosci z mianownika .
12 paź 22:46