proste
adaś:
Proste o równaniach y=−15x−5 i y=15x+5 są:
A)równoległe
B)prostopadłe
C)przecinają oś OX w tym samym punkcie
D)przecinają oś OY w tym samym punkcie
proszę o odpowiedz i dlaczego tak
12 paź 19:44
Aga1.:

a)Równoległe −nie , dlaczego?
b) prostopadłe − nie, dlaczego?
c) oblicz miejsca zerowe tych funkcji
d) pierwsza prosta przecina oś OY w punkcie (0,−5), a druga?
12 paź 19:49
adaś:
dzięki czyli odp. C
Równoległe nie są ponieważ nie mają wspólnych kierunkowych,
prostopadłe nie są bo iloczyn ich kierunkowych nie równa się −1
miejsca zerowe x=−0,25 , nie widzę dokładnie
druga prosta przecina w punkcie (0,4)
12 paź 19:55
Aga1.: c) miałeś obliczyć,
A punkt(0,5).
12 paź 19:59
adaś: miejsce zerowe : x=−3 ,x=3
12 paź 20:01
Piotr:
źle
12 paź 20:14
Eta:
| | 1 | |
Miejsca zerowe obydwu: x= − |
| |
| | 3 | |
odp: C)
12 paź 20:26
Krzysiek : Adas . Jezeli masz rownanie dwoch prostych to one moga byc rownolegle , prostopadle lub
przecinac sie ale tylko w jednym punkcie . Kiedy sa rownolegle i prostopadle to juz wiesz .
Porownujesz ich wspolczynnki kierunkowe przy x (ale to napisales juz )
Wiesz juz ze nie beda ani rownolegle ani prostopadle . Wobec tego musza sie przecinac . czyli
zostaje odpowiedz albo C albo D . Popatrz teraz na punkt D i pisz etam <przecinaja os Oy w
tym samym punkcie > . Zobacz . Rownanie prostej jest takie y=ax+b . jesli dobrze przerobiles
funkcje liniowe to bedziesz wiedzial ze wlasnie ten wspolczynnik b informuje nas w ktorym
miejscu wykres przecina os OY . Teraz jesli masz rownanie postaci np y=3x+7 to wykres tej
funkcji przetnie os OY w punkcie 7 (mozesz sobie narysowax ten wykres i zobaczysz czy to
prawda) dla x=0
Teraz jesli masz rownanie prostej np y=4x−8 to prosta przetnie os OY w punkcie (−8 ) wzialem
Ci to w nawias zebys dobrze zobaczyl. rowniez dla x=0
Punkt zawsze ma dwie wspolrzedne x i y Punkt przeciecia z osia OY ma wspolrzedne (0 i y do
wyliczenia z rownania prostej )
Natomiast punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne x wyliczone z rownania prostej po
przyrownaniu y do zera i i wlasnie y=o ) Teraz podstaw do pierwszego rownania prostej
y=−15x−5 za x=0 ⇒y=−15*0−5⇒y=−5 To mamy policzone ze pierwsza prosta przecina os Oy w punkcie
(0,−5)
Teraz podstawiamy do drugiego rownania prostej y=15x+5za x=0 ⇒y=15*0+5 ⇒y=5 . Mamy policzone z
edruga prosta przecina os OY w punkcie (0,5)
Teraz wroc wyzej do tego gdzie pisalem CI o wspolczynniku b rownania prostej i zobacz czy to
jest prawda co tam Ci napisalem . Wiec punkt D tez odpada. Teraz juz tylko spojrzysz na
rownanie prostej i bedziesz wiedzial w jakinm punkcie wykres przecina os OY. Prosze teraz
odpisac Adze 1 w jakich punktach proste przecinaja os OY i napisac ze to juz rozumiesz
dlaczego tak jest.
Teraz na tapete punkt C . Napisalem CI ze proste przecinaja sie tylko w jednym punkcie Aby
wyliczyc ten punkt przeciecia sie prostych z osia Ox to musisz przyrownac te rownania do
siebie i z tego obliczyc x . No to porownujemy −15x−5=15x+5 ⇒−15x−15x
=5+5⇒−30x=10⇒x=−10/30=−1/3 czyli mamy obliczone miejsce zerowe tych funkcji.
to obie proste przecinaja sie wpunkcie (−1/3 ,0) . Dlaczego druga wspolrzedna zero to prosze
wstawic do obydwu rownan prostych za x=−1/3 i bedzie y=−15x−5=−15*(−1/3)−5= policz i drugie
rownanie y=15x−5=15*(−1/3)+5= tez policz . Teraz spojrz wyzej co napisala ETa jaki jest x .
Narysuj sobie te wykresy i zobacz z e1 funkcja jest malejaca bo wspolczynnik przy x jest
ujemny (−15) a druga funkcja jest rosnaca bo wspolczynnim przy x jest dotatni (15)
Adas Wisisz mi dobra flache za to pisanie
12 paź 22:21
Aga1.: Krzysiek,podziwiam Cię.
Trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem.
12 paź 22:28
Piotr:
wow
adaś to...szczegolny przypadek
12 paź 22:45
Eta:
12 paź 22:48