Logarytmy;/ prosze o pomoc ;) bede strasznie wdzięczny;) to mam na jutro ;/
Piotr ;): 1.log4(2x−1)=1/2 1/2−to ułamek czyli 0,5
2. log2 3*log932
3. log2 x−log(x−2)=3
4.2log(x+1)=log(x+3)+log2
12 paź 19:43
ewa: | | 1 | |
Ad1) zał . 2x−1>0 → x> |
| |
| | 2 | |
4
1/2=2x−1
2=2x−1
2x=3
12 paź 22:57
ewa: | | log232 | | 5 | | 5 | |
2) log23*log932=log23* |
| =log23* |
| =log23* |
| = |
| | log29 | | log232 | | 2log23 | |
12 paź 23:03
ewa: 3) zał x>0 ⋀ x−2>0 ⇒ x>2
czy tam czasem nie ma być log
2(x−2)? Jeśli tak to:
x=8x−16
12 paź 23:10
ewa: 4) zał. x+1>0, x+3>0 ⇒ x>−1
log(x+1)2=log(2x+6)
(x+1)2=2x+6
x2+2x+1=2x+6
x2=5
x=−√5 sprzeczne z zał
lub
x=√5 rozwiazanie
12 paź 23:18