Logarytmy;/ prosze o pomoc:) ;(
Piotr ;): 1. log2 x−log(x−2)=3
12 paź 19:33
Nienor: | | log2(x−2) | |
log2x− |
| =3 |
| | log210 | |
12 paź 19:38
Aga1.: lub
Zacznij od dziedziny
x>0 i x−2>0
log2x=3+log2(x−2)
log2x=log223+log2(x−2)
log2x=log2(8(x−2))
dalej wiesz jak?
12 paź 19:41
Piotr ;): No własnie chodzi o to ze nie było mnie na tej lekcji i nic nie zkumałem

tak więc nie bardzo
sobie dalej poradze

no ale chociaz cos juz mam, wiec dziekuje
12 paź 19:46
Piotr ;): Bo ogólnie to jest całość
1.log4(2x−1)=1/2 1/2−to ułamek czyli 0,5
2. log2 3*log932
3. log2 x−log(x−2)=3
4.2log(x+1)=log(x+3)+log2
to jest praca kontrolna no i te przykłady mają byc na sprawdzianie
12 paź 19:48
Aga1.: Na końcu korzystasz ze wzoru
logab=logac ,jeśli
b=c
Więc
x=8(x−2)
licz dalej.
12 paź 19:55
Piotr ;): x=1 8/7
dziekuje
12 paź 20:22
12 paź 21:25