proszę o pomoc
pitt: oblicz sumę:
a) 1+4+7+10+....+55
b)1+2+3+...+49

?
10 maj 12:32
tim: Miałeś ciągi?
10 maj 12:34
pitt: miałem ale zapomniałem jak to się robi
10 maj 12:44
10 maj 12:45
pitt: a różnica w ciągach może być ujemna
10 maj 12:46
tim: A gdzie masz różnicę ujemną?
Ogólnie tak.
10 maj 12:46
pitt: w takim jednym zadaniu wyszły mi dwie różnica i jedna jest dodatnia a druga ujemna i nuie wiem
którą wybrać

10 maj 12:48
pitt: tim jak byś mógł to prosiłbym Cię żebyś zrobił ten pierwszy przykład a z tym drugim to sobie
poradze bo analogicznie do tego będe robił
10 maj 12:49
tim: Ok.
10 maj 12:51
tim: a)
a
1 = 1
a
n = 55
a
n = a
1 + (n − 1)r
r = 4 − 1 = 3
55 = 1 + (n − 1) * 3
55 = 1 + 3n − 3
57 = 3n
n = 19
S
n = 28 * 19
S
n = 532
10 maj 12:54
pitt: dzięki wielkie
10 maj 12:56