matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
bar80:
x
2
+ 4x +5
funkcja f określona jest wzorem f(x)=
. Wykres funkcji przesunięto o
x
2
+4x
wektor u [p,0], otrzymując wykres funkcji g(x), która jest parzysta. wyznacz g(x) i u
12 paź 19:25
Skipper:
12 paź 19:35
bar80:
ale jak do tego dojść algebraicznie?
12 paź 19:40
Aga1.:
(x−p)
2
+4(x−p)+5
g(x)=
(x−p)
2
+4(x−p)
i g(x)=g(−x) g(−x)=
12 paź 19:45
bar80:
(x+p)
2
−4(x+p) + 5
=
(x+p)
2
−4(x+p)
no i?
12 paź 19:51