......................................
julka: Rozwiąż: 1) 52x−6*5x +5=0 2) 4(1/2)2x − 5*(1/2)x+1=0 3) 4(x+1) − 4(x−1)<15
12 paź 19:20
ewa: ad1) Rozumiem że chodziło o równanie: 52x−6*5x+5=0
podstawienie: t=5x , t>0
t2−6t+5=0
(t−1)(t−5)=0
t=1 lub t=5
5x=1 lub 5x=5
stąd x=0 lub x=1
12 paź 22:30
ewa: Podobnie 2) podstawienie t=(1/2)
x
4t
2−5t+1=0
Δ=9
| | 5−3 | | 1 | | 5+3 | |
t= |
| = |
| lub t= |
| =1 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
stąd x=2 lub x=0
12 paź 22:37
ewa: 3) Domyślam się, że chodzi o zapis: 4x+1−4x−1<15
42*4x−1−4x−1<15
4x−1*(16−1)<15 /:15
4x−1<1
4x−1<40
x−1<0
x<1
12 paź 22:44