mat-liceum ;)
xYz: POMÓŻCIE! KRÓTKIE ZADANKA

1. Oblicz wartość wyrażenia |√3−2| − |5+√3|.
2. Wyznacz liczbę x, wiedząc, że log3 (2x−4)=−1
3. Rozwiąż nierówność √x2+4x+4 <3
4. Oblicz liczbę x−2 , jeśli wiadomo, że x=log2 8+ log500 − log50 + log√2 4.
12 paź 18:56
Mati_gg9225535: 1. szacujesz czy wynik pod wartoscia bezwzgledna jest ujemny czy dodatni, jesli ujemny to
opuszczajac wartosc bezwzgledna zmieniasz znaki na przeciwne, jesli dodatni pozostawiasz bez
zmian. np:
|2−√5| + |10−√5| = −2+√5+10−{5}=8
<0 >0
12 paź 19:00
Mati_gg9225535: 2. Wyznacz liczbę x, wiedząc, że log3 (2x−4)=−1
logac=b ⇒ ab=c zatem 3−1=2x−4 dalej dasz radę
12 paź 19:02
Mati_gg9225535: 3. Rozwiąż nierówność
√x2+4x+4 <3
pod pierwiastkiem kryje sie wzór skróconego mnożenia (a+b)2, wiedząc że √a2=|a| poradzisz
sobie również z tym zadaniem
12 paź 19:04
Mati_gg9225535: w 4 nie wiem jaki jest zapis dokladny wiec Ci nie pomoge
12 paź 19:06