ln
jarek: szybkie pytanie szybka odpowiedź
ln −1 = 0 ?
12 paź 18:45
Miraclepl: logarytm z definicji nie może być z liczby ujemnej. (w zbiorze liczb rzeczywistych)
12 paź 18:48
Aga1.: ln(−1) nie istnieje
12 paź 18:49
Skipper:
to pewnie miał być moduł −
12 paź 18:50
jarek: jasne teraz zauważyłem ze mam moduł
12 paź 18:50
Aga1.: lnI−1I=ln1=0
12 paź 18:51
jarek: tak teraz mi sie zgadza
12 paź 18:52
Trivial:
Przy założeniu, że bierzemy kąty z przedziału (−π,π] mamy:
ln(−1) = ln(eiπ) = iπ.
12 paź 18:55
jarek: ∫ ∞0 3dx4 + x2
=3 ∫ dx22 −x2 = 34 ln |x−2||x + 2| = 0 − 0 ? bez sensu
12 paź 19:02
jarek: przy podstawieniu gornej granicy całkowania wychodzi ∞∞ z hospitala licze pochodne i ln1
12 paź 19:27
Krzysiek: | | 3 | | 3 | |
ale jaka jest funkcja podcałkowa? |
| czy: |
| ... |
| | 4+x2 | | 4−x2 | |
bo jak to pierwsze to źle policzyłeś tą całkę (skorzystaj z funkcji arctg)
12 paź 19:29
jarek: 4+x2
12 paź 19:32
jarek: dx / 22 + x2
12 paź 19:34
jarek: kurcze w ksiażce wzór taki na całke znalazłem hmmm
12 paź 19:37
jarek: teraz patrzę z innego źródła i całkiem inaczej
12 paź 19:38
Krzysiek: to źle zrobiłeś bo niżej już napisałeś: 2
2 −x
2 ...
skorzystaj z tego,że:
12 paź 19:38
jarek: mam przed sobą książkę i dalej widzę w niej wzór jaki zastosowałem
12 paź 19:41
jarek: analiza matematyczna Bożena Paluchiewicz
12 paź 19:42
Krzysiek: | | 1 | |
zastosowałeś wzór gdy masz |
| ..a przecież tak w tym przykladzie nie jest..znak |
| | 22 −x2 | |
pomyliłeś
12 paź 19:43
jarek: ok wszystko jasne juz dzieki

bardzo przydatna strona i fajni ludzie
12 paź 19:47