@Basia:

β=180−α
L = 4a
4a = 1,5(d+e)
d=2a*sin
α2
e=2a*cos
α2
4a = 1,5(2a*sin
α2 + 2a*cos
α2)
4a = 3a(sin
α2+cos
α2)
sin
α2+cos
α2 =
43
cos
α2 =
43−sin
α2
cos
2α2 =
169 − 2*
43*sin
α2 + sin
2α2
1−sin
2α2 =
169 − 2*
43*sin
α2 + sin
2α2
2sin
2α2 −
83sin
α2 +
79 = 0 /*9
18sin
2α2 − 24sin
α2 + 7 = 0
t = sin
α2
18t
2 − 24t + 7 = 0
Δ = (−24)
2 − 4*18*7 = 576 − 504 = 72 = 2*36 = 2*6
2
√Δ = 6
√2
lub
można jeszcze się uprzeć i wyliczyć odpowiednie cos
α2
a potem
sinα = 2sin
α2*cos
α2
ale to już chyba wystarczy