LICZBY RZECZWISTE ! KILKA ZADAŃ
Jaguś: 1. Oblicz wartość wyrażenia |√3−2| − |5+√3|.
2. Wyznacz liczbę x, wiedząc, że log3 (2x−4)=−1
3. Rozwiąż nierówność √x2+4x+4 <3
4. Oblicz liczbę x−2 , jeśli wiadomo, że x=log2 8+ log500 − log50 + log√2 4.
12 paź 18:34
Eta:
1/ ...... =
√3−2−5−
√3=.........
2/ założenie 2x−4>0 ⇒ x>2
| | 1 | |
z def. logarytmu 2x−4= 3−1 ⇒ 2x−4= |
| ⇒ x=........ |
| | 3 | |
3/ x
2+4x+4= (x+2)
2
√a2= |a|
√(x+2)2 <3 ⇒ |x+2| <3 ⇒ x€ ( −5, 1)
4/ x= log
22
3+log100+log5−log10−log5 +log
21/2 (2
2) = 3+2+log
5−1−log5+4= 8
x
−2= 8
−2=.........
12 paź 21:02