Wielomiany
Marcin: −3(x+1)3(x+4)2(2x+6)=0
Wynik −4, −3, −1
Proszę napisać jak to rozwiązać.
Z góry wielkie dzięki.
12 paź 18:25
Vizer:
−3(x + 1)3(x + 4)2(2x + 6) = 0
(x + 1)3(x + 4)2(2x + 6) = 0
(x + 1)3 = 0 v (x + 4)2 = 0 v 2(x + 3) = 0
x + 1 = 0 v x + 4 = 0 v x + 3 = 0
x = −1 v x − 4 v x = − 3
Już wiadomo skąd ?
12 paź 18:39
Marcin: Wow nie liczyłem, że tak szybko dostanę odpowiedź. Ok czyli jeśli mamy coś do jakiejś potęgi
nie bierzemy jej pod uwagę? np. (x+8)7 będzie x+8=0 x = −8
13 paź 21:57
pigor: ... i warto wiedzieć (istotne przy nierównościach), że tu
x= −1 to pierwiastek równania trzykrotny, a x= − 4 dwukrotny . ...
13 paź 22:07
Marcin: ok to w takim razie WIELKIE DZIĘKI Pozdrawiam
13 paź 22:20
Marcin: Jeszcze jedno pytanie jak rozwiązać to
(x2+x)2−4=0
wyniki −2 , 1
14 paź 11:50