Pierwiastek sześcienny
cris: Mam mały problem
Otóż czy:
3√n3 = n?
Pod pierwiastkiem jest n3
12 paź 18:19
Vizer: Tak. Skąd wątpliwość ?
12 paź 18:26
Łukasz: 3√n3= (n3) do potęgi 13 = n do potęgi 31 * 13 = n
12 paź 18:29
cris: Dzięki. Rozwiązuję granicę ciągu i stosując się do tego nie otrzymuję poprawnego wyniku.
12 paź 18:45
cris: W liczniku √2n2−1
12 paź 18:46
12 paź 18:56
cris: Dokładnie taka jest odpowiedź, tyle, że mi wychodzi dodadkowo n√2
12 paź 19:41
cris: dodatkowo
12 paź 19:41
cris: Mam jeszcze 2 granice do rozwalenia, ale też narazie kiepsko to wychodzi, może ktoś pokusi się
o pomoc
mianownik n
2+3n−1
12 paź 20:06
cris: 2) licznik 23n+2 +6n−2 +3
mianownik 8n+2 +4n−1 + 22n+3
12 paź 20:09
cris: Nie są to wybitnie skomplikowane przykłady, ale pod koniec coś się nie skraca i nie wychodzi
jak powinno.
12 paź 20:10
Krzysiek: | | | | n! | | (n−1)n | |
1) | = |
| = |
| |
| | | (n−2)! 2! | | 2 | |
podziel licznik i mianownik tej granicy przez n
2
(granica to: 1/2)
2) 2
3n =8
n
podziel licznik i mianownik przez 8
n
(granica to 1/16 )
12 paź 20:14
cris: 2) Właśnie tak robiłem i skracałem w ten sposób, ale i tak coś jest źle.
| | (n−1)n | |
1) Nie rozumiem dlaczego wyszło |
|
|
| | 2 | |
| | n! | |
Nie może być |
| ? |
| | 2!(n−2)(n−1)n! | |
12 paź 21:29
Aga1.: Nie może tak wyjść, bo
n!=(n−2)!(n−1)*n
12 paź 21:39
cris: Możesz to rozpisac po kolei?
12 paź 21:45
Aga1.: Albo naucz się tak rozpisywać
12 paź 21:50
cris: OK, dzięki, a dlaczego w ostatnim jest jeszcze razy (n−2)? Dlatego, że w mianowniku jest 3?
12 paź 21:57
Aga1.: W liczniku tyle czynników co w mianowniku.
12 paź 22:00
cris: | | 8 | |
W |
| w liczniku na końcu nie powinno byc razy 5? |
| | 3 | |
12 paź 22:02
12 paź 22:07
cris: | | | |
Z tym podstawianiem tyczy się oczywiście | |
| | |
12 paź 22:09
Aga1.:
Inaczej
| | 8! | | 5!*6*7*8 | | 6*7*8 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3!*5! | | 3!*5! | | 1*2*3 | |
12 paź 22:14
Aga1.: Tego na skróty się nie da(bo w mianowniku nie ma konkretnej liczby). Trzeba liczyć ze wzoru.
| | (n+2)! | | n!*(n+1)*(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| | n!*2! | | n!*2 | |
12 paź 22:18
cris: Dzięki wielkie za pomoc.

Trudno jest mi to w pełni pojąc, nigdy wcześniej tego nie używałem, ale będę próbował.
Gdybyś mogła jeszcze chociaż w uproszczeniu opisac te dwa poprzednie przykłady, będę szczerze
wdzięczny.
Mam na myśli:
1) licznik 2
3n+2 +6
n−2 +3
mianownik 8
n+2 +4
n−1 + 2
2n+3
oraz ten jeszcze wcześniejszy z trzema pierwiastkami.
12 paź 22:25
Aga1.: 1) rozpiszę Ci oddzielnie licznik i mianownik
23x+2+6n−2+3=23n*22+6n*6−2+3=8n...(dalej bez zmian)
8n+2+4n−1+22n+3=8n*82+4n*4−1+4n*23
12 paź 22:42
cris: Teraz jest ok. Wcześniejszy też udało mi się rozwiązac, jeszcze raz dzięki za pomoc, naprawdę
mi pomogłaś.
13 paź 10:41