| 14 | ||
Wynik wynosi | ||
| 33 |
| ||||||||
jest 12 osób, 5 osób można wybrać na | sposobów czyli |Ω|=792 | |||||||
|
| |||||||||||||||
DDDCC = | * | =4*28=112 | ||||||||||||||
| 14 | ||
Ten sposób akurat rozumiem, ale nadal wynik jednak powinien wynieść | ||
| 33 |
| D | 4 | 1 | |||
= | = | stan początkowy | |||
| C | 8 | 2 |
| D | 4 | 1 | ||||
0 D i 5 chł. ⇒ | = | > | + (zostały 4D i 3 Ch.) | |||
| C | 3 | 2 |
| D | 3 | 1 | ||||
1 D i 4 chł. ⇒ | = | > | + (zostały 3D i 4Chł.) | |||
| C | 4 | 2 |
| D | 2 | 1 | ||||
2 D i 3 chł ⇒ | = | < | − (zostały 2 D i 5Chł.) | |||
| C | 5 | 2 |
| D | 1 | 1 | ||||
3 D i 2 chł ⇒ | = | < | − | |||
| C | 6 | 2 |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|A|= | + | * | =336 | |||||||||||||||||||||
| 336 | 24*14 | 14 | ||||
P{(A)= | = | = | ||||
| 792 | 24*33 | 33 |