Pomocyyy! :D
Sławomir: Trudna funkcja:
f(x) = { 2 − x , |x| ≥ −2
2 − |x| , |x| <2
Jak to rozwalić?
Pozdrawiam!
12 paź 17:52
Sławomir: a z tym ktos jest mi w stanie pomóc?
12 paź 18:03
Sławomir: naprawde nikt?
12 paź 18:26
Sławomir: haaaaalo
12 paź 18:48
Aga1.: A nie powinno być IxI≥2 zamiast IxI≥−2?
12 paź 18:50
Sławomir: oj tak, chyba masz racje. Zapomnialem, ze tam jest błąd.
12 paź 18:51
Aga1.:

1)y=2−x, gdy x≤−2 lub x≥2
12 paź 18:54
Aga1.:

2)
y=−IxI+2, gdy x∊(−2,2)
12 paź 18:56
Aga1.: Teraz wykresy czerwone narysuj na jednym układzie współrzędnych.
12 paź 18:57
Sławomir: ok. ale moglabys mi wytlumaczyc jak do tego doszłaś?

W tym pierwszym przykładzie jak CI się udało napisać to: gdy x≤−2 lub gdy x≥2
a w tym drugim tez niewiem jak to sie udalo rozpisac.
Bo ja slabo kumam wartosc bezwzgledna, stad te problemy pewnie...
12 paź 19:00
Aga1.: Rozwiązałam nierówności
1)IxI≥2
x≥2 lub x≤−2
2)
IxI<1
x<2 i x>−2
Wyznaczam część wspólną i x∊(−2,2)
12 paź 19:08
Sławomir: rozuuumiem!

Dziękujeeee!

A jest jakiś inny sposób wyznaczania części wspólnej jak tylko
poprzez narysowanie sobie tego na osi?
12 paź 19:15
Aga1.: Jest.
np.
IxI<1⇔−1<x<1, czyli x∊(−1,1)
12 paź 19:18
Sławomir: aha jeszcze jedno.
W tym drugim jest:
2− |x| i tego nie kumam. Co z tą wartosci bezwzględną?
Bo rozumiem, ze to bedzie miało sens dla x<2 i x > − 2 ale co nam zmieni?
12 paź 19:20
Sławomir: Dobra, już nie tłumacz kumam
12 paź 19:24
Sławomir: Ostatnią rzecz mi powiedz, to jak to narysowac na osi, skoro jedno kółeczki jest zamalowane a
drugie nie zamalowane a one nachodzą na siebie?
12 paź 19:25
Aga1.:

y=2−IxI
Narysuję Ci dla x∊R
y=IxI kolor szary
y=−IxI koloru zielonego (symetria względem osi 0x.)
y=−IxI+2 wykres zielony przesunięty o 2 jednostki do góry i masz wykres czerwony.
12 paź 19:28
Aga1.: Jak rysujesz obydwa wykresy na jednym układzie współrzędnych to otrzymujesz wykres końcowy
będący sumą tych dwóch.
Odp. na ostatnie Twoje pytanie. Otrzymasz kółeczko zamalowane.
12 paź 19:31
Sławomir: ok, ten przykład trudny, bo trudny − ale rozumiem.
Chciałbym Ci serdecznie podziękować

Bardzo doceniam Twoje trudy, żeby mi to wytłumaczyć
12 paź 19:33
Aga1.: ok.
12 paź 19:37