prostopadłościany
Krzysia: ile wynosi długość przekątnej prostopadłościanu o wymiarach 3*4*5
10 maj 12:24
Krzysiek:

d=przekatna prostopadloscianu=?
Z tw. Pitagorasa:
x
2=4
2+3
2⇒x=5
Ponownie z tw. Pit:
d
2=x
2+5
2⇒d
2=5
2+5
2⇒
d=√50=√25*2=5√2
10 maj 14:34
Krzysia: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna główna o długości m jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α. Wiadomo że sinα = 0,2. Wyznacz objętośc tego
graniastosłupa...
10 maj 21:13
Krzysia: Pewien wielościan ma 6 krawędzi. ile wynosi jego liczba ścian?
10 maj 21:14
Krzysia: Przekątna sześcianu ma długość 3. ile wynosi pole powierzchni całkowitej i objętość tego
sześcianu?
10 maj 21:16
Krzysia: pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 24 cm2. oblicz jego objętość.
10 maj 21:18
Krzysia: Przekątna prostopadłościanu ma długość 20 i tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60 stopni. oblicz
objętość tego prostopadłościanu wiedząc że jedna z krawędzi podstawy ma długośc 8...
10 maj 21:21
Krzysia: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku mającym długość 10. odcinek łączący punkt
przecięcia przekątnych jednej z podstaw z wierzchołkiem drugiej podstawy prostopadłościanu
tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni. wyznacz objętość prostopadłościanu...
10 maj 21:24
Krzysia: długości krawedzi prostopadłościanu są w stosunku 1:5:7. przekątna prostopadłościanu ma długość
20√3. oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu...
10 maj 21:27
Krzysia: W prostopadłościanie o wysokości 5 obwód podstawy jest równy 28. jakie wymiary powinna mieć
podstawa prostopadłościanu by jego objętość była największa?
10 maj 21:29