Prosiłbym o pomoc i cenne wskazówki :)
Sławomir: Cześć!

Jak najprościej zabrać się za zadania z wartością bezwzględną tego typu? :
a) |x−2| = 3
b) |x
2 − 16| = 9
c) |x+1| = |2x|
d) |x+4| = x
Prosiłbym o w miarę możliwości łatwy sposób wytłumaczenia, gdyż chciałbym to zrozumieć.

Pozdrawiam!
12 paź 17:31
Sławomir: Pomoze ktos?
12 paź 17:50
12 paź 17:51
Sławomir: ehhh. nie takiej odpowiedzi oczekiwałem...
12 paź 17:55
konrad: a czego? gotowego rozwiązania?
12 paź 17:57
Sławomir: wytłumaczenia dwóch ostatnich przykładów.
Jakbym znalazł gdzies na stronie do nich coś co rozumiem to bym nie zadawał tu pytania...
12 paź 18:03
Sławomir: to jak?
12 paź 18:26
12 paź 18:40
Sławomir: To jest serio takie trudne? Ze nikt tu nie umie?
Chodzi mi tylko o 2 ost. przykłady..
12 paź 18:40
Sławomir: ooo, dzieki

Ale widzisz konrad, ten przykład co mi podałeś jest całkiem inny niż ten mój..
12 paź 18:41
konrad: ale robisz na podobnej zasadzie
12 paź 18:41
konrad: d to właściwie można zrobić prościej, tylko z założeniem, że x≥0
12 paź 18:43
Sławomir: jak wpisuję na wolphramie to w c) są dwa wyniki a w d jest sprzeczne, więc niekoniecznie
właśnie trzeba robić to na zbiorach..
12 paź 18:48
Sławomir: hmm?
12 paź 19:00
Aga1.: Ix+4I=x
Gdy x≥0
to
x+4=x lub x+4=−x
0=−4 lub x=−2 , ale −2 nie jest większe lub równe zero.
sprzeczność
12 paź 19:02
Aga1.: C) możesz zrobić tak
IaI=IbI⇔a=b v a=−b
Rozwiąż to sprawdzę
12 paź 19:04
Sławomir: Aga. Przykład c) wychodzi mi.:
x = 1 i x = −1/3
i prawdopodobnie dobrze.
Ale spróbuj mi na spokojnie wytlumaczyc po co w takim razie 2x jest w module | | ?
Przecież jak mam zwykłe takie coś:
|x−2| = 3 to też rozpatruje to w ten sam sposób a 3 przecież nie jest w wartosci bwzg.
12 paź 19:09
Aga1.: c) odp.poprawna
Nie chciałeś długim sposobem (uniwersalnym), to Ci podałam sposób, który możesz zastosować
tylko w nielicznych przykładach.
A ten ostatni przykład tak
Ix−2I=3⇔x−2=3 v x−2=−3
x=5 lub x=−1
12 paź 19:16
Sławomir: tak ale jak widzisz, ten ostatni przykład robiłaś w ten sam sposób co przykład c. A jednak w
przykładzie c 2x jest w module a w ostatnim przykładzie "3" nie jest w module. A sposób
liczenia ten sam. Tej różnicy nie rozumiem..
12 paź 19:27
Sławomir: tak ale jak widzisz, ten ostatni przykład robiłaś w ten sam sposób co przykład c. A jednak w
przykładzie c 2x jest w module a w ostatnim przykładzie "3" nie jest w module. A sposób
liczenia ten sam. Tej różnicy nie rozumiem..
12 paź 19:28
Sławomir: tak ale jak widzisz, ten ostatni przykład robiłaś w ten sam sposób co przykład c. A jednak w
przykładzie c 2x jest w module a w ostatnim przykładzie "3" nie jest w module. A sposób
liczenia ten sam. Tej różnicy nie rozumiem..
12 paź 19:30
Sławomir: przepraszam, przez przypadek ten sam post 3 razy dodałem
12 paź 19:30
Aga1.: Dla a>0
IxI=a⇔x=a v x=−a
Ten ostatni przykład możesz zapisać również tak.
Ix−2I=3⇔Ix−2I=I3I
zgadza się?
12 paź 19:36
Sławomir: tak

To mam jeszcze coś ekstra:
|x| > x−1
Robiłem to tak:
x−1 < |x|
x−1 < x i x−1 > −x
wówczas pierwsze jest sprzeczne a drugie wychodzi x>1/2
a wynik jest inny...
12 paź 19:46
Aga1.: Później Ci sprawdzę bądź rozwiążę.
A może ktoś zerknie?
12 paź 20:01
Sławomir: no niech ktoś spojrzy, miło by było
12 paź 20:02
Aga1.: Dla x≥0
x>x−1
Dla x<0
−x>x−1
12 paź 20:02
Aga1.: 1) 0>−1 Prawda, więc rozwiązaniem tej nierówności jest każda liczba nieujemna
2)
−2x>−1
| | 1 | |
x< |
| po uwzględnieniu założenia x<0 |
| | 2 | |
Odpowiedź końcowa to suma dwóch odpowiedzi
Odp. x∊R
12 paź 21:21