Procent składany
Zagubiona: Na lokatę kwartalną o oprocentowaniu 5% wpłacona kwotę 1000zł. Jaka kwota zgromadzi się na
koncie po 4latach?
Proszę o gotowe rozwiązanie całego zadania. Dane szukane i rozwiązanie.
10 maj 12:15
tim: Dobrze.
10 maj 12:18
tim: DANE:
Kwota początkowa (K
p) = 1000zł
Oprocentowanie w skali roku (p) = 5%
Ilość okresów w roku (n) = 4
Ilość lat (m) = 4
SZUKANE:
Kwota końcowa = x
Z wzoru na oprocentowanie:
x = 1000 * (1 + 0,0125)
16
x = 1000 * (1,0125)
16
x = 1000 * 1,219889
x = 1219,89zł
10 maj 12:22
Zagubiona: dziękuję bardzo
10 maj 12:26
Zagubiona: (1,0125)16
to trzeba na kalkulatorze policzyc?
10 maj 12:30
tim: Tak.
10 maj 12:33
Zagubiona: dziękuje Ci bardzo
Mam nadzieję, że w następnym zadaniu też mi udzielisz wsparcia
10 maj 12:34
Zagubiona: dziękuje Ci bardzo
Mam nadzieję, że w następnym zadaniu też mi udzielisz wsparcia
10 maj 12:38
%253Cb%253EZagubiona%253A%253C%252Fb%253E%2520dzi%25C4%2599kuje%2520Ci%2520bardzo%250A%250AMam%2520nadziej%25C4%2599%252C%2520%25C5%25BCe%2520w%2520nast%25C4%2599pnym%2520zadaniu%2520te%25C5%25BC%2520mi%2520udzielisz%2520wsparcia%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fkrzywy.gif%2522%253E%250A%250A
10 maj 12:38