Zwykła równość z notacją wykładniczą - gdzie robię błąd?
Miraclepl: Zwykła równość z notacją wykładniczą − gdzie robię błąd?
Witam, proszę o sprawdzenie gdzie robię błąd w toku myślenia:
Mam do wyliczenia skrócenie względne pręta (nie istotne), mam na to wzór:
| | −P | |
ε= |
| gdzie A=πg(d−g), i g=3*10−3m, d=80*10−3m, P=10kN, E=2*105Mpa
|
| | EA | |
| | −10*103N | |
czyli |
|
|
| | 2*105*106Nm2*π*3*10−3m(80*10−3m−3*10−3m) | |
odrazu skracam jednostki tj. niutony i metry i odejmuje to w nawiasie bo jest ta sama potęga.
| | −10*103 | |
czyli |
|
|
| | 2*105*106*π*3*10−3(77*10−3) | |
i teraz pomnożyłem liczby wszystkie a potem wszystkie 10
potęgi
| −10*103 | | −10*103 | |
| = |
| i to ma być równe 67,7*10−6 ale widze, |
| π*3*2*77*105 | | 1541,4*105 | |
że inaczej mi wychodzi bo minus jest w liczniku a same plusy w mianowniku więc wartość wyjdzie
ujemna.
Gdzie robię błąd?
Pozdrawiam
12 paź 16:59
konrad: tak bez liczenia tylko patrząc na wzór i liczby to mi też wychodzi liczba ujemna
12 paź 17:16
Miraclepl: Sprawdziłem z definicji i jednak ε<0 dla pręta ściskanego ale czy mógłbyś mi napisać jak dojść
do wartości −67,7*10−6 ? Mi wyszło coś zupelnie innego...
12 paź 17:22
konrad: hmm
Tobie wyszło ≈−64,9*10(−6)
wolframowi ≈−68,9*10(−6)
12 paź 17:32
konrad: eh, ....−6
12 paź 17:32
Miraclepl: | | −10*103 | | −10 | |
zrobiłem tak |
| = |
| =−0,000068 a to się równa |
| | 3,14*3*2*77*105 | | 1450,68*102 | |
−68*10
−6 ?

Nie wiem jak prowadzący otrzymał 67,7 ja nawet stosując przybliżenie π=3,14
dostałem 0,000068933 i to nijak się ma do 0,0000677.
12 paź 17:39
Mila: | −1 | | −1 | |
| ≈ |
| = |
| π*3*2*77*10 | | 3,14*3*2*77 | |
| | −1 | |
= |
| ≈−0.000068933=−68,933*10−6 |
| | 1450,68 | |
12 paź 17:52