funkcja odwrotna
Tube: Potrzebuje pomocy z funkcja odwrotną. znalazlem metode z delta ale zawsze byla dodatnia a u
mnie wychodzi ujemna i nie wiem co dalej
y=x2−2x+3
12 paź 16:41
Aga1.: Podana funkcja nie jest różnowartościowa w R, więc w całej dziedzinie nie istnieje funkcja do
niej odwrotna
12 paź 16:43
Artur z miasta Neptuna:
Krok 1
zamieniasz y z x
krok 2 wyznaczasz 'czysta' postac y .... y=....
12 paź 16:44
Tube: zapomnialem napisac ze dziedzina od 1 do nieskonczonosci
12 paź 16:44
Mila:

y=x
2−2x+3
x∊<1;
∞) w tym przedziale funkcja jest różnowartościowa ; y≥2
przedstawiamy ją w postaci kanonicznej.
y=(x−1)
2−1+3
y=(x−1)
2+2
y−2=(x−1)
2
x−1=
√y−2
x=
√y−2+1 zamieniamy zmienne
y=
√x−2+1
Wykresy symetryczne względem prostej y=x
12 paź 16:54