Nielogiczna logika.
espierdi: Witam!
Mam kilka nielogicznych zadanek z logiki. Chciałbym, żebyście sprawdzili czy mam dobry tok
myślenia.
Mianowicie dla w(p) = 1 , w(q) = 0 i w(r) = 0
Określa wartość logiczną zdań:
a)
[q ⇒ ((p⋁r)⋀~r)] ⋁ [(p⋁r) ⇒ (q⋁r)]
Jak to kurde ruszyc?
Bo moge ten pierwszy nawias kwadratowy rozpatrzec np. tak:
jezeli q to p, czyli jezeli q = 0 to to co po strzalce tez = 0 , więc cał kwadratowy nawias = 0
.
dalej mamy lub, i drugi nawias, tj. p lub r , więc 1 a jezeli p to przed strzalka 1 to i to
drugie jeden więc cały drugi nawias kwadratowy = 1.
Podsumowując 0 lub 1 daje w ostatecznym bilansie 1.
Czy dobrze?
12 paź 16:28
espierdi: albo niech mi ktos wytlumaczy o co chodzi w znaczku ⇒
bo ja to rozumiem, ze q⇒p czyli, jezeli q = 0 to i p = 0 a jezeli q = 1 to i p = 1 a to chyba
jednak tak nie działaaaaa.
12 paź 16:36
konrad:

zrób sobie tabelkę i sprawdzaj wartości logiczne poszczególnych wyrażeń
12 paź 16:37
espierdi: to mi nic nie da, próbowałem i dalej ciezko. nie rozumiem tego ⇒
Jak przy p = 0 i q = 1 p⇒q moze miec wartosc 1?
przeciez jezeli p to q wiec jezeli p jest równe zero to i q jest równe 0 i wtedy to zdanie
mialoby dopiero sens.
12 paź 16:40
Aga1.:
p q r pvr ∼r ((pvr)⋀∼r
[q⇒((pvr)⋀∼r] qvr [C
(pvr)⇒(qvr) ....
1 0 0 1 1 1 1 0 0
1
12 paź 16:40
Aga1.: Na końcu wszystko i wartość logiczna 1.
12 paź 16:41
espierdi: a skąd C ?
12 paź 16:43
konrad: literówka myślę
12 paź 16:45
espierdi: błagam ocb z tym ⇒
BO DLA MNIE! TO!:
p⇒q czyli jezeli p to q czyli, jezeli P = 1 to i Q = 1 a jezeli P = 0 to i Q = 0!
Więc w tym drugim nawiasie p lub r czyli 1 to wtedy ten drugi tez = 1 i wtedy ten drugi nawias
= 1 a nie 0
12 paź 16:45
Aga1.: [C− tego nie powinno być,przyplątało się(chciałam by wyszedł kolor czerwony)
12 paź 16:46
konrad: a gdzie tam masz p⇒q
12 paź 16:47
espierdi: aaaa i symbol ~ r to jest skasowanie 1 tylko? Czy zamiana z 1 na 0 i z 0 na 1 ?
12 paź 16:47
espierdi: mam q ⇒ p ale to podobnie. q = 0 więc i to co za strzałką winno być 0. a Aga napisała, ze jest
1
12 paź 16:48
konrad: ~ to jest negacja, czyli jak np. r=0 to ~r=1 i odwrotnie
12 paź 16:48
Aga1.: p⇒q implikacja jest fałszywa tylko gdy w(p)=1, a w(q)=0
12 paź 16:49
konrad: q=0 a to dalej jest równe 1 a 0⇒1 daje 1
12 paź 16:49
espierdi: no wlasnie Aga, wiem.
Ale to jest wlasnie nielogiczne. Bo jezeli p to q, wiec jezeli p = 1 to i q powinno byc rowne 1
!
12 paź 16:51
12 paź 16:52
espierdi: Dobra. Dam 3 przykłady i spróbuję zrobić a Wy ocencie czy dobrze. Ale za chwilke. Najpierw
rozwiaze je
12 paź 16:54
konrad: no i tak jest 1⇒1 daje 1
12 paź 16:55
espierdi: Albo jeszcze inaczej:
Mam tabelke z dzisiejszej lekcji:
mam wartosci , p = 0 i q = 1 a implikacja jest w tym przypadku = 1, wiec niby prawda. a ja sie
pytam, DLACZEGO

12 paź 16:57
konrad: bo tak jest?
12 paź 16:58
espierdi: JA PIERDZIELE

!
PRZECIEZ JEZELI P TO Q a P = 0 a Q = 1 NO TO P ≠ Q
WIEC DLACZEGO NIBY CALOSC MA ZNACZENIE 1
12 paź 17:01
konrad: ale to nie ma znaczenia że p≠q, przecież implikacja to nie jest równość
szczerze nie wiem czemu tak jest, po prostu tak jest a Ty masz to tylko przyjąć do wiadomości
12 paź 17:05
espierdi: czyli, jezeli mam q = 0 i x = 1
i mam q ⇒ x
to wtedy całe wyrazenie ma wartosc?
12 paź 17:07
Aga1.: Dam Ci taki przykład.
Jeżeli posprzątam pokój to zaproszę przyjaciół.
posprzątałam pokój, zaprosiłam przyjaciół − jestem ok.
nie posprzątałam pokoju, nie zaprosiłam przyjaciół− też jest ok.
nie posprzątałam pokoju, zaprosiłam przyjaciół− jest ok (przyjaciele wybaczą mi bałagan)
Posprzątałam pokój , nie zaprosiłam przyjaciół , Nie jest ok.
12 paź 17:09
Aga1.: Mówią ,że z prawdy nie wynika fałsz
12 paź 17:11
espierdi: dobra kumam

Ale to dziwne

Zrobimy kolejny przykład:
{q ⇔ (r⋁¬r)] ⋁ [ (p⋀r) ⇒ (q⋀r)]
1 0 0
0 1
więc 1, czy dobrze?
12 paź 17:15
Aga1.: ok.
12 paź 17:18