Dowód
Mati_gg9225535: Dowód:
| | ax−2 | |
Wykaż, że jeśli a∊(1,+∞) i x<0 to prawdziwa jest nierówność |
| ≥4ax+1 |
| | ax−1 | |
prosze o podpowiedz jak zaczac lub jakim sposobem sie zabrac za to

chce troche pomyslec, jak
nie dam rady to zglosze sie z prośbą o dalszą pomoc
12 paź 16:18
Artur z miasta Neptuna:
Krok 1
zamien ax na 1/ay gdzie y>0
Wspolne mianowniki w liczniku i mianowniku.
Krok2
wymnoz na krzyz zauwazajac ze 1−ay < 0
Krok 3
Wszystko na jedna strnone i zauwazasz wzor skroconego mnozenia
12 paź 16:28
Mati_gg9225535: a moge wyjsc od całej tezy bez zadnych założen dodatkowych ? nie umknie mi żadne rozwiazanie ?
12 paź 16:34
Artur z miasta Neptuna:
Konieczne sa zqloznia podane w tresci zadania
12 paź 16:37
Mati_gg9225535: no tak te są dla mnie oczywiste, chodzi mi o to czy musze jakies dodatkowe zalozenia
wprowadzac, moj pomysl jest taki zeby przedstawic teze tak:
| −1 | |
| ≥4ax/*(ax−1)− z zał. wiemy, że mianownik ≠0 |
| ax−1 | |
−1≥4a
x(a
x−1)
4a
2x−4a
x+1≥0
i pomocniczą niewiadomą a
x=t,t>0 i rozwiazac to, tylko nie wiem czy mi to cos da

ale taki
pomysl mialem i sie chcialbym dowiedziec
12 paź 16:52
Mati_gg9225535: zerknie ktoś?
12 paź 17:19
ICSP: ...
(2a
x)
2 − 2 * 2a
x * 1 + 1
2 =

Teraz widzisz ?
12 paź 17:20
Mati_gg9225535: tak dzieki

i to jest tez dobrze przeprowadzony dowód ? bo ja mialem wykazac ze zachodzi ta
nierówność a wyszdłem z całej tezy, nauczycielka kiedys cos mi tłumaczyla ze tak nie powinno
sie robic skoro dopiero mam udowodnić że to jest prawdziwe
12 paź 17:25
Mati_gg9225535: i w ostatniej linijce nie zmieniłem znaku nierówności
12 paź 17:27
Mati_gg9225535: 4a2x−4ax+1≤0 chyba tak powinno być
12 paź 17:28
Mati_gg9225535: wtedy to na pewno nie bedzie mniejsze od zera co najwyzej rowne zero (2ax−1)2≤0 dla a=2 i
x=−1 by sie zgadzało
12 paź 17:31
Mati_gg9225535: a ok juz wiem, jak mnozylem przez to (a
x−1) nie zmienilem za pierwszym razem, a potem na
koncu wiec w sumie wychodzi na jedno czyli (2a
x−1)
2≥0 c.k.d

dzieki za pomoc
tylko jeszcze potrzebuje wlasnie tej weryfikacji, czy ja moge sobie tak od całej tezy wyjść
12 paź 17:36
Mati_gg9225535: ok zapis zmieniłem i działa
12 paź 18:44